Sorting by

×

Zelenszkij: Szeretettel várjuk a látogatókat, de nem azért, hogy csak selfie-ket csináljanak

Volodimir Zelenszkijék szeretettel várják a látogatókat, „de nem azért, hogy csak selfie-ket csináljanak”, „nem jöhetnek hozzánk üres kézzel” – ezt az ukrán elnök még vasárnap mondta, azelőtt, hogy az amerikai külügyminiszerrel és védelmi miniszterrel találkozott.

Az amerikai védelmi- és külügyminiszter Kijevben

Zelenszkij korábban vasárnap arról beszélt, hogy eredményeket vár az Lloyd Austin és Antony Blinken vezette amerikai küldöttségtől a fegyverszállítások és a biztonsági garanciák terén. “Ma nem jöhetnek hozzánk üres kézzel… konkrét dolgokat és konkrét fegyvereket várunk” – mondta.

A találkozó után kiderült, hogy Washington 15 állammal 713 millió dollárt különített el Ukrajna részére, amiből Kijevnek 322 millió dollár jut. A többit az USA olyan NATO-tagoknak küldi, amelyek katonailag segítették Ukrajnát.

Blinken arról is beszélt, hogy az amerikai diplomaták már a héten visszatérnek Ukrajnába.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint több ponton is szükséges az amerikai-ukrán együttműködés elmélyítése.

“Prioritásnak tekintjük a fegyvereket, európai és amerikai partnereink támogatásaként haderőnk megerősítésében. A második pont a szankciós politika Oroszországgal szemben. A harmadik a pénzügyi támogatás. Tudom, hogy egy nagyon jó találkozót tartottak ezzel kapcsolatban, amiért köszönettel tartozom. a Negyedik pont pedig a biztonsági garanciák, ami egy nagyon pontos pont, hiszen mi úgy tekintünk az Egyesült Államokra, mint arra az országra, amely a jövőben Ukrajna békéjét hivatott garantálni”

– mondta az ukrán elnök, utalva országa euroatlanti integrációs törekvéseire.

Joe Biden amerikai elnök hétfőn Bridget Brink pozsonyi amerikai nagykövetet jelölte az Egyesült Államok új kijevi nagykövetének – adta hírül a Fehér Ház közleménye hétfőn.

Az amerikai külügyminisztérium korábbi döntése értelmében a kijevi amerikai nagykövetség diplomata és adminisztratív személyzetét még az Ukrajna elleni orosz katonai invázió február 24-ei megindítása előtt két héttel evakuálták.

Forrás: Hirado.hu / ujszo.com
A kiemelt képen: Lloyd Austin, Volodimir Zelenszkij és Antony Blinken. Fotó: DoD via AP

OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.