Zendülés a Jobbikban

A „radikálisok” megüzenték Vona Gábornak, hogy buknia kell, ha a néppártosodás nem hoz növekedést.

Így értékelte a Jobbik újabb belső konfliktusát Juhász Attila, a Political Capital szakmai vezetője. Kisebbfajta palotaforradalom tört ugyanis ki a Jobbikban a hírre, hogy távozik a politikából Morvai Krisztina, a párt európai parlamenti képviselője. Toroczkai László, a Jobbik alelnöke a közösségi oldalán számolt be arról, hogy felhívta Morvait telefonon, és hosszan elbeszélgettek. Toroczkai következtetése: „Sem a néppártosodás, sem a szebb jövő nem képzelhető el nélküle”.

Morvai lépésében meghatározó szerepe volt annak, hogy nem ért egyet a Jobbikban lezajló folyamatokkal: azzal például, hogy a párt „látványosan közeledik” a balliberális erőkhöz. Morvai csalódottságához gyaníthatóan hozzájárult, hogy értésére adták, a Jobbik nem kívánja indítani a következő EP-választáson.

A kormánypárti Magyar Időknek adott interjújában Morvai közeli munkatársa, Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos parlamenti képviselő is kiosztotta a pártot. Nem volt egyedül. Azon a napon, amikor Morvai Krisztina bejelentette távozását, az elnökségből és a parlamenti frakcióból eltávolított, de párttagságát megtartó Novák Előd szintén nekiment a Jobbiknak.

Morvai bejelentésén sajnálkozott Dúró Dóra jobbikos parlamenti képviselő, Novák Előd felesége is. Szegényebb lenne a politika Morvai Krisztina nélkül – írta Dúró facebookos bejegyzésében.

A választás előtt nem várható fordulat a Jobbikban

A konfliktus a néppártosodási stratégia és az úgynevezett radikális irányzat közötti szembenállásból fakad – állapította meg a Juhász Attila politológus, a Political Capital szakmai vezetője. Vona Gábor pártelnök számára azok a politikusok igazán veszélyesek, akik úgy támadják a néppártosodást, hogy közben komoly pozíciót töltenek be a Jobbikban – hangsúlyozta a politológus a Népszavának. A bírálatokkal a „radikálisok” próbálják rátolni a felelősséget a pártelnökre, másrészt jelezni akarják, hogy választási kudarc esetén Vona Gábornak buknia kell.

Kívülről nem lehet megmondani, hogy a „radikálisok” milyen támogatottságot élveznek a Jobbikban – jegyezte meg Juhász Attila. Nem számít rá, hogy a választás előtt fordulat történne a párt politikájában. Azt sem tartja valószínűnek, hogy a mostani szituáció pártszakadáshoz vezet. Minden amellett szól, hogy a „radikálisok”, ha a Jobbik viszonylag rosszul teljesít a választáson, nem egy új szervezet létrehozásával kísérleteznek majd, hanem megpróbálják leváltani Vona Gábort, és átvenni a hatalmat a pártban.

(forrás: Népszava)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük