Több, mint egy évet repült Szijjártó Péter a „nem kormánygépekkel” 2018 óta! - Városi Kurír

Sorting by

×

Több, mint egy évet repült Szijjártó Péter a „nem kormánygépekkel” 2018 óta!

A Magyar Honvédség számára nagyjából három éve vett a kormány két Airbus A319-est és két Falcon 7X repülőgépet. Kezdetben az volt a hivatalos kommunikáció, hogy a gépeket szigorúan honvédségi célokra, csapatszállításra és futárszolgálatra használják majd. 2020-ban több olyan esetre derült fény, amikor Orbán Viktor, vagy valamelyik kormánytag használta a gépeket. 2021-re pedig a kormány tagjai – különösen Szijjártó – rendszeresen igénybe veszik a HM repülőit külföldi útjaikra.

Hirdetés

“Kikértem a külügyminisztertől a nem menetrend szerinti járatokkal bonyolított repülőútjainak listáját. A lista megérkezett, és azt látni, hogy több mint egy évet, 384 napot repült Szijjártó Péter 2018 májusa óta nem menetrend szerint közlekedő járatokkal, magyarul a Magyar Honvédség által sokmilliárdért vásárolt luxus Falconokkal és Airbusokkal” – írta Szél Bernadett közösségi oldalán.

384 nap a levegőben…..

“Ezeket a gépeket Orbán Viktor is rendszeresen használja, mégsem ismerik el, hogy kormánygépek – csak hogy eltitkolhassák a „katonai célokra” használt gépek beszerzési árát és üzemeltetési költségeit, ahogy „nemzetbiztonsági érdekből” 30 évre titkosították azt is, hogy mikor, kiket, hova szállítottak velük és mennyiért.

Most ennek egy része kiderült,

legalábbis ami a külügyminiszter hivatalos utazásait illeti.

342 útra használt nem menetrend szerinti kormánygépet Szijjártó a világ különböző országaiba 2018 május 13-a és 2021. július vége között.

Ami rögtön feltűnt, hogy a külügyminiszter előszeretettel használja a gépeket a Türk Tanács országaiba,

a közel 3 év alatt 21-szer utazott Törökországba, Kazahsztánba, Azerbajdzsánba, Kirgizisztánba és Üzbegisztánba.

Ennek költsége összesen 15 millió forint volt, de ez csak az utazási költségek töredéke, amit a KKM állt. Az összes eddigi „nem kormánygéppel” bonyolított út 171 millió forint volt, de, ismétlem, ezek csak a külügy által viselt költségek. A minisztérium írja is, hogy ezek csak az utak „rendelkezésükre álló” költségei, és tudjuk azt is, hogy sok esetben egyszerre több honvédségi gép is kíséri a minisztert, mint nemrég a Mongóliába.

Azt is látjuk, hogy Szijjártó egészen közeli helyekre is a luxusgépekkel utazik:

Pozsonyba például ötször utazott, Bécsbe négyszer. Az egyik ilyen pozsonyi kiruccanásnak 632 ezer forint volt az utazási költsége a KKM részéről.

De távoli helyekre is ezeket a gépeket használta a külügyminiszter: 16-szor járt Amerikában, 13-szor Oroszországban, 6-szor Kínában. A KKM-nek a legtöbbe – 10-15 millióba – két indonéz és egy japán út került.
Most a Magyar Honvédséghez fordulok, hogy lássuk a teljes képet arról,

mennyibe kerül nekünk a „repülő miniszter”

– bár lehet, hogy „nemzetbiztonsági okokból” ez is titkos 30 évig… teszem a dolgom.

Íme az adatok.

Plusz pont, ha valaki összeszámolja, hányszor írták le, hogy “Szijjártó Péter miniszter úr látogatása”

 

Több, mint egy évet repült Szijjártó Péter a „nem kormánygépekkel” 2018 óta!
illusztráció: V.K.
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.