Zöldre váltott a gyerekek fejbőre és úszónadrágja egy tatabányai fürdőben – mit mond erről Zacher Gábor?

A fürdőt üzemeltető cég ügyvezetője szerint egy vegyszeradagoló műszer meghibásodása okozhatta a jelenséget. Zacher Gábor toxikológus szerint ugyanakkor a klór és az algaölő magas koncentrációja legfeljebb kellemetlen érzést okozhat, de zöldülést nem. 

Megkezdődött a szokásos úszóedzés az utánpótlás vízilabdázóknak a tatabányai fürdőben

Pár nappal ezelőtt az idejáró

gyerekek bőre foltokban elszíneződött, úszónadrágjukból a zöld szín még mosás hatására sem jött ki. Néhányuk fejbőre pedig szabályosan bezöldült.

Az aggódó szülők levélben fordultak a fürdő vezetőségéhez.

„Volt egy vegyszeradagoló műszer meghibásodásunk, így megemelkedett a klórszint a medencében, és ennek kapcsán valószínűsítjük, hogy az algamentesítő szerrel vagy esetleg a diatóma földdel való kölcsönhatása, ennek a megemelkedett túl szintje okozhatta ezt a jelenséget”

– nyilatkozta Kugler László, a Cseri Kft. ügyvezetője.

Soha nem tapasztaltak hasonlót

Amíg nincs meg a hivatalos laboreredmény, addig csak találgatni lehet, hogy mi okozhatta a gyerekek bezöldülését. A szülők elmondása szerint ez már többször előfordult, ezért panaszlevelüket Gutai Zsolthoz is eljuttatták. Ő a Boldogulj Tatabányán blogjában írt az esetről. Szerinte a jelenség kialakulásában akár a klórkoncentráció járvány miatti megnövelése, és a medence nem megfelelő műszaki állapota is közrejátszhatott.

„Egyébként én is érintett vagyok- e tekintetben. Én magam nem tapasztaltam a zöldesedést, inkább a klórnak a jelentősebb mennyiségét. Mi csak abban tudunk bízni, hogy erről nem derül ki, hogy bármiféle olyan egészségkárosodást, ami komolyabb problémát jelentene nem fog okozni”

– mondta Gutai Zsolt.

Zacher Gábor szerint

habár az erősen klórozott víz és az algaölő magas koncentrációban okozható kellemetlen érzéseket, de ezek a gyerekek bőrével reakcióba lépve nem kellene, hogy elzöldülést okozzanak.

Szerinte akár kromohidrózis is állhat a háttérben, éppen ezért érdemes lenne bakterológiai vizsgálatot is végeztetni.

Az ATV Híradója megkereste a Nemzeti Népegészségügyi Központot, azt írták: a Kormányhivatal vízmintákat küldött be a Nemzeti Népegészségügyi Központba, amelyeknek vizsgálata jelenleg folyamatban van. Vizsgálódik az ügyben a területileg illetékes Kormányhivatal járási hivatala is.

Forrás

közbeszerzési eljárás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük