Zoltán, a csupaszív taxis

Feltehetően túltolta a Fidesz-propaganda a „gyűlöletre fel!” kampányát, amiről azt gondolták, hogy élvezi a magyar, hiszen nem lázad, nem hőbörög, legfeljebb minimális morgolódás sejlik fel itt-ott. De repedések látszanak a letargia falán, egyre többen érzik úgy, hogy elég volt! Így van ezzel egy taxis is.

A saját pénzéből bérelt limuzinnal hozza-viszi a beteg gyerekeket Zoltán, a csupaszív taxis

Berinszki Zoltán éjjel sofőrködik, nappal beteg és fogyatékkal élő gyerekeket szállít. Létrehozta a „Taxisok és civilek a beteg gyermekekért” alapítványt, taxicsekkeket vásárolt, hogy a gyerekek néhány órára hazamehessenek a kórházból, a saját pénzéből limuzint bérel, hogy cirkuszba, repülőnapra, fesztiválokra vihesse őket – írja az Abcúg.

Zoltán kitalálta, hogy azzal segít a gyógyíthatatlan beteg gyerekeknek és családjaiknak, hogy hazaszállítja őket az ünnepekre. Kiírta az ötletét Facebookra és jelentkezett is egy család, amelynek a kétéves, halálos beteg gyereke a szegedi gyermekkórházban feküdt. A család Hódmezővásárhelyen élt, nem volt saját autójuk, a kisfiú pedig csak háromórás kimenőt kapott a következő infúzióig.

Zoltán kettős életet él, éjjel taxisként dolgozik, napközben pedig gyógyíthatatlan és sérült beteg gyerekeken segít.

Mivel tömegközlekedéssel nem tudták volna a gyereket hazavinni a családi karácsonyozásra, Zoltán ment érte délután háromra, pontban hat órára pedig visszavitte a kórházba. Hatalmas öröm volt a családnak, hogy együtt tölthették a karácsonyt. Két hónappal később a kisfiú meghalt.

fotó: B.Z. facebook oldala

Maga az alapítvány ugyan csak egy éve létezik,

de az ötlet két éve született meg Zoltánban, amikor úgy érezte, hogy hiányzik valami az életéből. Mentősként dolgozott tizenhét évig, de sem testileg, sem lelkileg nem bírta már a munkát, ezért kezdett el taxizni. A taxizás viszont nem volt elég, nem volt meg benne az, ami a mentőzésben: segíteni az embereken. Zoltánnak személyes érintettsége is van a beteg gyerekkel, de erről nem szeretett volna bővebben beszélni.

,,Tizenhét év mentőzés után tudtam, hogy milyen szomorú sorsok vannak, mennyi beteg gyerek nem tud hazamenni a kórházból az ünnepekre”

– emlékszik vissza a férfi.

Zoltán nem maradt sokáig egyedül a kezdeményezésben, egy online felhívásnak köszönhetően egy hét alatt csaknem hatszázan jelentkeztek önkéntesnek az ország minden pontjáról.

fotó: B.Z. facebook oldala

Mára már 1300-an vannak az ország szinte minden városában.

A kórházban fekvő beteg gyerekek ma már nem csak az ünnepekkor vehetik igénybe a taxis jótevő szolgáltatásait. A SOTE budapesti orvostanhallgatói hallottak Zoltán kezdeményezéséről, és szerették volna valahogy segíteni a munkáját, ezért egy bált szerveztek, aminek teljes bevételét az alapítványnak adták.

A befolyt összegből Zoltán megállapodott egy szegedi taxitársasággal, akiknél előre megvásárolt 1500-2000 forint névértékű taxicsekkeket, amelyeket odaadott a szegedi gyermekkórházban dolgozó szociális munkásoknak.

Ők kutatják fel azokat a gyerekeket az osztályokon, akik csak a taxisok segítségével tudnak hazamenni.

„Ez azért nagyon jó, mert tíz percet kell várni a taxira, a betegszállítóra van, hogy tizenkét órát, tehát mire hazaérne a gyermek, már jöhetne is vissza”

– magyarázza Zoltán.

Hogy még nagyobb örömet szerezzen a gyerekeknek,

már egy limuzint is bérel, az autó minden szegletében, zegében, zugában cukorkák vannak elrejtve a gyerekeknek. A járműnek akkora keletje van, hogy Zoltán most a taxizásból tesz félre pénzt, hogy meg is vehessen egyet.

A férfi nem csak a kórházban fekvőkön igyekszik segíteni,

hanem hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő gyerekeken is. Az egyik legnagyobb és éppen futó projektjét a Richter Flórián Cirkusszal közösen csinálja. Richter Flórián kereste meg őt egy évvel ezelőtt, és ajánlotta fel, hogy az ország bármely pontján lévő előadásukra szeretettel vár tizenhat, Zoltán által kiválasztott gyermeket.

Szerinte ez az alapítvány a bizonyítéka annak, hogy nem kell milliókat elherdálni egy szervezet fenntartásához, néhány százezer forintból is meg lehet oldani. Persze ehhez arra is szükség van, hogy Zoltán és a többi taxis teljesen önkéntesen dolgozik az alapítványnál.

(forrás: abcug.hu)

Kulka János, a jótékony mecénás – mert jónak lenni felettébb jó!

Tanárok, ne kérdezzetek a szünidőről, mert “sok gyermeknek az a legjobb a nyárban, hogy vége”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük