Zsinagóga, mozi, művészeti központ, könyvtár

 Zsolna híres, modernista stílusban épült zsinagógájában lesz látható az a kiállítás, amelynek anyaga már megtekinthető a neten. Jó hír, hogy egyre több zsinagóga alakul át a művészet, és a tudomány templomává is. 

A szlovákiai zsinagóga tavaly kortárs művészeti központként nyílt meg újra, hat évig tartó alapos restaurálás után – olvasható a jewish-heritage-europe.eu cikkében. A zsinagógát Peter Behrens német építész tervezte, 1928 és 1931 között épült fel.

A holokauszt után előadóteremként és mozinak használták, aztán újra a zsidó közösség tulajdonába került. Az (egyelőre) online kiállítás a zsinagóga viharos történetét dolgozza fel dokumentumok, érdekes képek segítségével. Az izgalmas anyagot itt lehet megnézni. Az épület – más kelet-európai zsinagógához képest – egész jól átvészelte az elmúlt évtizedeket.(zsido.com)

Néhány magyar példa a teljesség igénye nélkül

Szép példa az Óbudai zsinagóga, amely ma Köves Slomó rabbinak és az EMIH-nek köszönhetően ismét szakrális hely, ám sok évtizedig volt, raktár illetve televízió stúdió.

óbudai zsinagóga (fotó. EMIH)
Óbudai zsinagóga (fotó. EMIH)

Esztergom

Esztergomi zsinagóga
Ma a Technika Háza. (fotó. wikipédia)

1964-ben az MTESZ (Műszaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége) városban alakuló szervezete kapta meg. Ekkor kezdődtek  az első jelentősebb felújítások. A teret vasbeton födémmel osztották meg, elbontva a női karzatot és a berendezést. 1980–1981-ben a Technika Házát alakították ki benne, amely 2006-ig konferencia-központként üzemelt. Az elkövetkező években a szervezet folyamatosan felújította, és teljesen átalakította, hogy konferenciák, előadások megrendezésére alkalmas legyen. Előadótermeket, tolmácsfülkéket, fogadásokra alkalmas szobákat alakított ki.

Tokaj

 

Konferencia központ (fotó: wikipédia)

A II. világháború után a zsidó közösségből nagyon kevesen tértek vissza a településre, ezért is állt elhanyagolva évtizedekig a ma már műemléki épület. 2000-ben felújították, ma városi rendezvényeknek ad otthont, megnevezése: Tokaji Kulturális és Konferencia Központ.

Hódmezővásárhely

 

Hodmezovsarhely zsinagóga
Zsinagóga és kulturális központ (fotó wikipédia)

Az épület a nyolcvanas évekre életveszélyessé vált, az összedőlés veszélye fenyegette. A zsinagógát 1984-ben a Város megvásárolta a hitközségtől. 1989-ben kezdődtek nagymértékű felújítások Sisa Béla műemlékvédelmi szakember, építész irányításával. Ekkor újultak meg az időközben szinte teljesen elpusztult díszes üvegablakok is Az épület amely különleges abból a szempontból is, hogy eredeti berendezéseivel együtt maradt meg, jelenleg teljes pompájában fogadja a látogatókat.

A sort szerencsére még hosszan lehetne folytatni, de sajnos nagyon sok még az elhanyagolt enyészetre ítélt zsinagóga is.

kovágoors
Kővágóörs, mi lesz vele?

 

 

Hasonló

A világ második legjobb szobrának választották a Duna-parti holokauszt emlékművet

Pálmai Tamás

További cikkek olvasása a szerzőtől, a nevére kattintva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük