Tiltott adatszerzés gyanújával vették őrizetbe a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának nyomozói Zuschlag Jánost. Négy kamupártot akart indítani társaival az állami támogatásért.
[mnky_ads id=”10551″]
Az egykori szocialista politikus hat és fél évet ült börtönben bűnszervezetben elkövetett csalásért, 2013-ban szabadult, az utóbbi években több olyan szereplése is volt, amely leginkább a Fidesznek kedvezett.
[mnky_ads id=”10552″]
A NAV csütörtökön – nevek említése nélkül – annyit közölt, hogy három embert vettek őrizetbe, mert illegálisan megszerzett adatok felhasználásával akartak pártok nevében több százmillió forintnyi támogatáshoz jutni.


A bűnszövetség tagjait a NAV pénzügyi nyomozói és informatikusai leplezték le.

A gyanú szerint a 2018-as választásokon kívántak négy olyan pártot indítani, amelyek illegálisan megszerzett adatokkal állítottak volna jelölteket a magas állami támogatásért. A gyanúsítottak embereket kerestek meg, hogy a pártok nevében induljanak.

A jelölteknek a törvényi előírások szerint fejenként 500 ajánlással kell rendelkezni. Az ajánlásokhoz szükséges, választásra jogosult személyek adatait illegális úton szerezték meg.

Egy hacker egy biztosításközvetítő cég adatbázisából csaknem 9 ezer  választó adatát szerezte meg az egyik alkalmazott segítségével. A tiltott úton megszerzett adatok személyi számot nem tartalmaztak, ezért különböző ürüggyel, főként a pénzmosási törvény változására hivatkozva, call centeres hölgyekkel hívatták fel az adatbázisban szereplőket, hogy kicsalják adataikat.

Aki a személyi számát megadta, annak adatát fel tudták volna használni a pártok jelöltjeinek indulásához szükséges 500 fős listákon.

Az adatbázist lefoglalták a NAV pénzügyi nyomozói, ezzel megakadályozták, hogy a Nemzeti Választási Bizottsághoz hamis adatok kerüljenek.

Az egykori politikus kezén január 30-án kattant a bilincs, a Kiskunhír meg nem erősített forrásai szerint Kecskeméten várja az előzetes letartóztatásról szóló bírói döntést.

A pénzügyi nyomozók az összehangolt akcióban három férfit vettek őrizetbe, négy embert pedig – köztük a telefonon adatot szerző nőket is – bűnszövetségben elkövetett tiltott adatszerzés megalapozott gyanúja miatt hallgatnak ki. A NAV nyomozói a megszerzett adatbázist is lefoglalták.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség egy 40 éves és egy 24 éves férfi előzetes letartóztatását indítványozta az ügyben.

Azt írták, az ügyészség azért kezdeményezi a két gyanúsított előzetes letartóztatását, mert a bűncselekmény szervezettsége és társadalomra veszélyessége miatt tartani kell attól, hogy a gyanúsítottak a hatóságok elől megszöknének, elrejtőznének, így az eljárási cselekményeknél a jelenlétük csak az előzetes letartóztatás elrendelésével biztosítható. Ezen kívül attól is tartani kell, hogy a gyanúsítottak tanúk befolyásolásával, tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével meghiúsítanák, megnehezítenék vagy veszélyeztetnék a bizonyítást. Végül az ügyészség szerint a bűnismétlés veszélye is a legsúlyosabb kényszerintézkedés elrendelését indokolja.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásáról ma döntött a Kecskeméti Járásbíróság nyomozási bírója.

MTI Fotó: Ujvári Sándor

Bilincsben, vezetőszáron vitték el a tárgyalás után Zuschlag Jánost a Kecskeméti Járásbíróságról – írja a Blikk.

(Forrás: Kiskunhír, 24.hu, MTI, Blikk)
[mnky_ads id=”4666″]
[mnky_ads id=”4670″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét