Sorting by

×

Zuzana Čaputová: ne bízz azokban az emberekben, akik azt mondják, hogy törődjünk a saját dolgunkkal, hogy ne provokáljunk egy diktátort….

A bennünk lévő lehetséges háborútól való félelem természetesen uralta az elménket. Azonban ismét szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy nem fenyeget minket a katonai konfliktus közvetlen veszélye. Részei vagyunk a kollektív biztonságnak, és szuverenitásunkat a világ 30 hatalmas országa védi – szövetségeseink a Szövetségtől. A demokratikus államok társadalmának védelmi ereje Szlovákiát biztonságos hellyé teszi – írta Zuzana Čaputová Szlovákia államfője közösségi oldalán.

“Tisztelt honfitársaim! Egy hete életünk része a szomszédos ukrajnai háború.

Egy hete figyeljük a hazájukat védő ukránok és ukránok bátorságát. Megértem, hogy sokan közületek félelmet és bizonytalanságot éreztek ebben a helyzetben. A bennünk lévő lehetséges háborútól való félelem természetesen uralta az elménket.

Azonban ismét szeretnék mindenkit biztosítani arról, hogy nem fenyeget minket a katonai konfliktus közvetlen veszélye. Részei vagyunk a kollektív biztonságnak, és szuverenitásunkat a világ 30 hatalmas országa védi – szövetségeseink a Szövetségtől. A demokratikus államok társadalmának védelmi ereje Szlovákiát biztonságos hellyé teszi.

A példátlan módon összefogó nemzetközi közösség reakciója is döntő fontosságú. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 141 állama ítélte el az Ukrajna elleni orosz agressziót, és követelte az orosz csapatok azonnali kivonását. 39 ország – köztük Szlovákia – beadványa alapján kezdi meg kezelni az ukránok elleni háborús bűncselekményeket a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság.

Vlagyimir Putyin meg akarta osztani Európát, de elérte az egyesülését. Tiszteletet akart szerezni és befolyása szféráját erősíteni, de csak megvetést és elszigeteltséget kapott. Meg akarta tagadni Ukrajnától a létjogosultságot, és vállalta az ukrán politikai nemzet megerősítését, amely áldozatos munkájáért az egész világ tiszteletét érdemelte ki.

Ne bízz azokban az emberekben,

akik azt próbálják mondani, hogy törődjünk a saját dolgunkkal, hogy ne provokáljunk egy diktátort. Természetesen felelősségteljesen kell cselekednünk, nehogy mi magunk is háborús konfliktusba kerüljünk. De tudunk és kell is segíteni azoknak, akik védekeznek. Mert ahogy Albert Einstein mondta,

„a világot nem azok pusztítják el, akik gonoszkodnak, hanem azok, akik úgy néznek rá, hogy nem tesznek semmit.„

A nemzetközi közösség által bevezetett példátlan gazdasági szankciók gyengítik az orosz rezsim háborút vezetési képességét. Bizonyos mértékig mi is érezni fogjuk hatásukat, de ez lesz az ára a szabadságnak. Még mindig kisebb, mint azok az életek, amelyeket az ukránok maguk a szabadságért tettek.

Mindannyian békét akarunk

És maguk az ukránok vágynak rá a legjobban. A béke azonban nem pusztán a háború hiánya. A nemzetek közötti együttélés legfontosabb értéke, amiért nagyszüleink és dédszüleink keményen küzdöttek. A béke feltételei, de nem diktálhatják az agresszort. A béke egy olyan állapot, amelynek biztonságérzetet kell hoznia a veszélyben lévők számára. Akkor teszünk érte a legtöbbet, ha nem tudunk összetörni, keveredni, ha nem veszítjük el az emberséget, az együttérzést és az igazságosságba vetett hitünket.

Nem Ukrajna kezdte a háborút és nem is provokálta. Egyetlen “bűne” az a vágya, hogy egy demokratikus Európa részévé váljon. Putyin kezdte a háborút, és ő fejezheti be. Még ebben a pillanatban is utasíthatja csapatainak, hogy vonuljanak ki Ukrajna területéről, ahol nincs joguk. És lehet, hogy béke lesz.

Ahogy Ukrajna ma betölti történelmi szerepét a szuverenitás védelmében, úgy az orosz társadalom sem fogja szükségesnek találni, hogy elítélje a rezsimje által vezetett katonai agressziót. Hogy újra együttérzéssel és megértéssel tekinthessünk Oroszországra. Szerencsére már látjuk, hogy egyre több ismert művész, sportoló, üzletember, de hétköznapi orosz állampolgár is mond nemet erre a háborúra. Annak ellenére, hogy a hivatalos orosz médiában nem hallatszik a hangjuk, és a tiltakozó állampolgárokat letartóztatja a rendőrség. Épp úgy, ahogy letartóztatott nyolc bátor embert, akik elítélték Csehszlovákia megszállását 1968-ban. Ma azonban nagyon fontos a hangjuk, hiszen ők azok, akik leginkább megértik azt a rosszat, amit az ukrán nemzet iránt elkövettek.

Tisztelt honfitársaim, nincs ok a pánikra. Maradjunk nyugodtak és figyelmesek. A válaszunk a jelenkorra, hogy továbbra is normális életet élhetünk, és ahogy eddig is, szolidaritást mutathatunk és segítséget nyújthatunk a szenvedő ukránoknak. Egyelőre kiálltuk az emberiség próbáját. Erősebbek vagyunk, mint gondoltuk, és Szlovákiánk is az.”

Kapcsolódó

 

Zuzana Čaputová: ne bízz azokban az emberekben, akik azt mondják, hogy törődjünk a saját dolgunkkal, hogy ne provokáljunk egy diktátort....

átver

Egy hozzászólás itt: “Zuzana Čaputová: ne bízz azokban az emberekben, akik azt mondják, hogy törődjünk a saját dolgunkkal, hogy ne provokáljunk egy diktátort….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.