Connect with us

Kerítésen túl

Felszállt a fehér füst: Mark Rutte lesz a NATO következő főtitkára

NATO
Megosztás

Mark Rutte lesz a NATO következő főtitkára. A leköszönő holland miniszterelnököt hét hónapos kampány után Klaus Iohannis román elnök visszalépése után erősítették meg.

Teljes egyetértés mellett

Brüsszel – Mark Rutte lesz a NATO következő főtitkára, miután a szövetség mind a 32 tagja egyetértett abban, hogy a leköszönő holland miniszterelnök legyen Jens Stoltenberg jelenlegi főtitkár utóda.

Magyarország és Szlovákia keddi jóváhagyását követően Románia csütörtökön megerősítette, hogy támogatja Rutte-t, Klaus Iohannis román elnök pedig visszavonta jelöltségét a NATO élvonalbeli posztjára.

A román Legfelsőbb Nemzetvédelmi Tanács ülésén Iohannis elmondta, hogy értesítette a szövetségeseket jelöltségének visszavonásáról. A magyar miniszterelnök támogatása különösen izgalmas annak fényében, hogy a nem olyan távoli múltban még „mérgezett nyilakat” lődöztek egymásra Ruttévnal, de hát mint Bismarck  óta tudjuk, a „politika a lehetőségek művészete.” Orbán Viktor korábban Iohannis mögé állt, de végül azt mondta, hogy csak akkor támogatja Ruttét, ha az bocsánatot kér korábbi, a magyar kormányt bíráló kijelentései miatt.

Végül anélkül is megszavazta, hogy Rutte bocsánatot kért volna.

További feltétele volt, hogy Magyarországnak ne kelljen részt vennie az ukrajnai műveletekben, és pénzzel se kelljen azokat támogatnia, csakhogy ez eddig sem volt kötelező.

(Forrás)

Emlékeztetőül

nato

Szerző