Bulvár
Ha azt hitte, tud borravalót adni, tévedett – 2024-ben ez a trendi
A jól bevált módszer, miszerint, ha elégedett egy étteremben, kávézóban a vendéglátás minőségével, akkor fizetéskor cirka 10%-kal megtoldja a végösszeget és eleget tett az írtalan borravaló-szabálynak, már a múlté. Csakúgy, mint az élet oly sok területén, ez esetben is haladni illik a korral, vagy mégsem? Döntsön!
Szervízdíj = borravaló?
A borravaló nem egyenlő a szervizdíjjal, az utóbbiból nem csak a felszolgáló, hanem a vendéglátóhely mindegyik dolgozója részesül. A borravalóval a felszolgálót, avagy a vendéglátóhelyen dolgozók mindegyikét kívánja jutalmazni.
Először vegyük górcső alá a nem is annyira új „kötelező borravalót”, a szervízdíjat:
a szervizdíj, avagy ritkábban alkalmazott nevén felszolgálási díj, a vendéglátóhely egy jogszabályban meghatározott bevételi típusa, melyet kizárólag a dolgozók bérére fordíthat.
Ez az extra díj nem csak az adott felszolgálót illeti meg, hanem valamennyi ott dolgozó személy részesül belőle előre meghatározott mértékben.
A szervizdíj mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, azonban köteles feltüntetni az étlapon, és egyéb tájékoztatási felületeken.
A szervizdíj megfizetése nem opcionális, a fogyasztónak azt meg kell fizetnie. Előnye, hogy kedvezményes adózásából fakadóan nagy mértékben hozzájárulhat a dolgozók méltányos bérezéséhez
– foglalta össze a Pénzcentrum.
A borravaló ezzel szemben
önkéntesen adható juttatás, melynek mértékét a fogyasztó határozza meg. A vendég így kifejezheti elismerését és köszönetét a felszolgáló munkája iránt.
Nagyon fontos azonban, hogy a borravaló milyen módon kerül kifizetésre, mivel ez annak adózására is kihat, és akár ahhoz is vezethet, hogy abból a felszolgáló nem részesül. A borravalót a felszolgáló kapja, ezen felül pedig adó- és járulékmentes, ha:
- közvetlenül a felszolgálónak adjuk azt, a végösszegtől elkülönítetten, készpénzben, vagy
- erre a célra kijelölt borravaló tárolóba helyezzük, aminek tartalmát a dolgozók osztják szét egymás között.
A borravaló sorsáról a munkáltató dönt, ezen felül pedig adó- és járulékfizetési kötelezettség is terheli, ha:
- készpénzben, vagy bankkártyás fizetéssel, a számla végösszegével együtt fizetjük ki, vagy
- erre a célra kijelölt borravaló tárolóba helyezzük, aminek tartalmát a munkáltató osztja szét a dolgozók között.
Tehát….
Ha felszolgálóját kívánja borravalóval díjazni, akkor azt készpénzzel tegye, a számlától elkülönítetten, így biztos, hogy a felszolgáló kapja, ezen felül pedig adó- és járulékmentes is. Ha a vendéglátóhely összes dolgozóját kívánja díjazni, akkor a borravalót arra elkülönített tárolóba tegye. Amennyiben arra elkülönített tartóba kíván borravalót helyezni, érdeklődjön előtte, hogy a tároló tartalmát a munkáltató, vagy a dolgozók osztják szét egymás között.
Különben pedig legfőképpen ne szorongjon, hanem érezze jól magát, a többi megoldódik magától! Ne feledje, történjék bármi,
Ön a „kedves vendég”!
Friss
- Óvodabezárási hullám Csepelen
- Már megint naivságunk áldozatai lettünk: felkészültek az illetékesek a havazásra
- Barátsághoroszkóp, itt és most
- Hull a hó és ez most (állítólag) nem érte váratlanul az illetékeseket – Mit jósol mára Pártai Lucia + orvosmeteorológia
- A Millenáris könyvfesztivál-mentes övezetté vált: 2025-ben nem engedi be az eseményt
- Juszt László heti matekja: az aktuális kormányadósság főszáma cirka 150.000.000 Euro
- 70.- forint/magyar kopf – Krausz Gábor segítséget kér
- Emberek, Orwell az 1984-et figyelmeztetésnek szánta, nem forgatókönyvnek
- Lebukott a hárommilliárdos számlagyár
- Orbán Viktor: Nem elég már oldalvizezni