Connect with us

Kerítésen innen

Mi az: hol működik, -de inkább- hol nem? Aki a miniszterbéremelésre tippelt, tévedett, ez még -ha van ilyen-annál is fontosabb!

Donald Trump beszállt Kamala Harris elnökválasztási kampányának finanszírozásába
Megosztás

Gulyáságyú Média több olvasója is azzal fordult lapunkhoz, hogy nem tudtak élni a jellemzően ingyenes gyógyszerekre vonatkozó közgyógy-jogosultságukkal, mivel a gyógyszertárban azt a visszajelzést kapták, hogy a gyógyszertárak közgyógyjogosultság-lekérdezési rendszere (VirEP) nem működik. Így a jogosultak nem tudnak ingyenesen hozzájutni a sokszor életmentő gyógyszerükhöz – írta a portál, ami megkereste az „illetékes elvtársakat” is az ügyben.

Először is tisztázzuk…

Mi a közgyógyellátás? „A közgyógyellátás a szociálisan rászorult személy részére az egészségi állapota megőrzéséhez és helyreállításához kapcsolódó kiadásainak csökkentése érdekében biztosított hozzájárulás. A közgyógyellátás szociális juttatás, amely a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök és az orvosi rehabilitáció céljából tb-támogatással igénybe vehető gyógyászati ellátások beteg által fizetendő térítési díjához nyújt hozzájárulást.

  • A közgyógyellátásra jogosultak jellemezően ingyenesen juthatnak hozzá a gyógyszereikhez.
  • A közgyógyellátásra való jogosultság igazolására a közgyógyellátási igazolvány szolgál, mely egy plasztikkártya formátumú hatósági igazolvány, amelyet az ellátást rendelő orvosnak szükséges bemutatni.
  • A hatályos igazolvány alapján az orvos a tb-támogatással rendelhető gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, gyógyászati ellátást közgyógyellátás jogcímen rendelheti.

A gyógyszertárban a közgyógyellátással való gyógyszerkiadás előtt nem kell a közgyógyellátási igazolványt bemutatni, mert ott ellenőrzik, hogy a vényen feltüntetett személy szerepel-e a közgyógyellátásra jogosultakról vezetett nyilvántartásban, az úgynevezett VirEP-rendszerben. Ennek érdekében a NEAK folyamatos elektronikus adatkapcsolattal biztosítja a gyógyszertár számára a közgyógyellátásra való jogosultság és a rendelkezésre álló gyógyszerkeret lekérdezését a NEAK közhiteles nyilvántartásából, a VirEP-ből.

Hát ez az….

Több mint egy hónapja, legalább június 24-e óta akadozik, illetve nem működik Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azon online rendszere, melyben a patikusok ellenőrizhették a közgyógyellátásra hivatottak jogosultságát és ez alapján kiadták számukra az ingyenes gyógyszert.

A VirEP-rendszer megléte miatt a gyógyszerek kiváltásakor eddig nem kellett a betegeknek magukkal vinniük a közgyógyellátási igazolványukat, hiszen eddig ebben a rendszerben ellenőrizték a patikusok a jogosultságot.

Június 24-én azonban a NEAK olyan közlést tett nyilvánossá, amely alapján az eddig megszokott rendszer (és a fenti, honlapjukon szereplő tájékoztatás („…a gyógyszertárban a közgyógyellátással való gyógyszerkiadás előtt nem kell a közgyógyellátási igazolványt bemutatni…”) ellenében nagyon is magukkal kell vinniük a közgyógyellátási igazolványukat a betegeknek, különben nem tudják kiváltani a patikában a gyógyszereiket.

„Ha a gyógyszertár a VIREP rendszer karbantartása miatt nem tudja a nyilvántartásban ellenőrizni a közgyógyellátási jogosultságot és a rendelkezésre álló gyógyszerkeret összegét, akkor is kiadhatja a gyógyszert térítésmentesen”

– írta honlapján a NEAK, a betegek „szíves megértését és türelmét” köszönve.

„Elfelejtették” közölni…

Azt azonban az alapkezelő már nem írta meg a honlapján a fenti közleményében, hogy ehhez a betegeknek az eddigi rendszerrel szemben magukkal kell vinniük a közgyógyellátási igazolványukat. Ezen kötelezettség közel két héttel később, július 5-én a Magyar Gyógyszerészi Kamara Facebook-oldaláról derült csak ki. Figyelemre méltó, hogy a Gyógyszerészi Kamara a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel szemben nem „karbantartásról”, hanem a VirEP-rendszer „hibájáról” írt a közösségi médiában.

Karbantartás, hiba, működési problémák

A Gulyáságyú Média megkereste kérdéseivel mind a Magyar Gyógyszerészi Kamarát, mind a VirEP-rendszert üzemeltető NEAK-ot. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő sajtóosztálya előbb azt közölte lapukkal, hogy a kérdéses VirEP-rendszer – amely GPRS adatkapcsolaton keresztül, speciális modemek segítségével valósítja meg közgyógyellátásra jogosultság lekérdezési lehetőségét – 2006 óta működik.

A technológiai fejlődésnek köszönhetően mára minden patikának kötelezően kell rendelkeznie internetkapcsolattal, hiszen időközben bevezetésre került a NAV-pénztárgép, elindult az EESZT felé az internet alapú kommunikáció, bevezetésre került az eRecept is

– tették hozzá. A modemen keresztüli kommunikáció jelentős technikai támogatást igényelt, az eszközök meghibásodásából és a speciális technikából adódóan, ezért azok kiváltása a NEAK szerint szükségszerű.

„Az átállás folyamatosan zajlik, néhány patikával már elindultunk és folyamatosan kerül kiterjesztésre mindaddig, amíg el nem érjük, hogy minden patika ezen keresztül forgalmazzon”

– írta magyarázatul az alapkezelő. Alább a puding próbáját láthatják:

Kapcsolódó

Szerző