Connect with us

Kerítésen innen

Készülj a kánikula újabb rohamára

Készülj a kánikula újabb rohamára
Megosztás

Úgy tűnik, a világ ezen a nyáron a klímakatasztrófa újabb lépcsőjére lépett, hiszen egymást érik a kánikula újabb és újabb szakaszai, ahogy ez a mai napon is történik.

Ezt mondja a meteorológus…

Országos előrejelzés: szombat estig:

Napos, száraz időre van kilátás délutántól némileg több fátyolfelhővel. Napközben legfeljebb a Dunántúl északnyugati részén élénkülhet meg a délies szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között alakul. Késő estére 18 és 26 fok közé csökken a hőmérséklet, met.hu.

Vasárnap fülledt, meleg idő valószínű változó napsütéssel, fátyolfelhőzettel. Késő délutántól egy frontrendszer közelítheti meg az északnyugati határvidéket, de még az országhatártól északnyugatra megtorpan. Így hazánk túlnyomó részén jelentős változást várhatóan nem okoz a légköri folyamatokban. Előreláthatólag csak a Dunántúl térségében, a délután folyamán feltámadó és megerősödő ÉNY-i szél jelzi közeledtét. A Dunántúlon éjszaka is szeles időre lehet készülni, illetve hajnalban, a Tiszántúl térségében is felélénkülhet a szél. Másutt mérsékelt légmozgás marad a jellemző. A nyugati határvidéken, Alpokalján kis eséllyel előfordulhat záporeső, esetleg besodródhat egy-egy zivatar, de összességében változóan felhős-csillagfényes idő látszik valószínűbbnek az ország nagy részén.

Programok és veszélyek

A kültéri programok tervezésénél vegyük figyelembe az igen magas kánikulai hőmérsékleteket, a magas pollenkoncentrációt, főleg a parlagfű esetében, és az erős UV-B sugárzást. Az időjárás-érzékenyek legyenek tekintettel arra, hogy az újraindult, nagyon erős hőhullámban feltétlenül kerüljék a fokozott terheléssel járó, vagy a napon végzendő programokat.

Balesetveszély: újra magas lesz a baleseti veszélyeztetettség. A fontosabb zavaró fizikai feltételek: erős, alacsony napállásnál a vezetést is erősen zavaró napsütés és a rendkívül erős kánikula. A legfontosabb meteogyógyászati hatás az extrém hőterhelés miatti figyelmetlenség, reakcióidő növekedés –süss fel nap.

 

Szerző