Connect with us

Kerítésen túl

Tudod te, hogy ki vagyok én? – Szerbia: gumicsont, vagy valós veszély a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése

szerbia
Megosztás

Szerbiában az elmúlt időszakban egyre többször hozzák szóba a kötelező sorkatonaság újbóli bevezetésének ötletét és ezzel a témával igyekeznek uralni a médiateret. Egyesek szerint ez csak egy gumicsont, amit időről időre odadobnak a sajtónak, hogy eltereljék a lítiumbányászat körül kialakult elégedetlenséget és tiltakozást, ugyanis az ország nem áll úgy, hogy generációnként elköltsön 100 és 600 millió euró közötti összeget a két és fél hónaposra tervezett, sorkatonai szolgálatnak csak enyhe túlzással nevezhető kiképzésre – írja a Szabad Magyar Szó.

Mire elég 75 nap?

Az elmúlt napokban kikristályosodni látszódik, hogy amennyiben valóban ismét lesz kötelező sorkatonaság, akkor a 18 és 27 év közöttieknek 75 napot kell majd a kaszárnyában tölteniük, ami úgy nézne ki, hogy két hónapig tartana a kiképzés és tizenöt napig a gyakorlat. A kötelező sorkatonság bevezetése azonban alighanem elősegítené a kivándorlást.

„No, elmész két és fél hónapra és ennyi”

Ha meg is születik a törvény a kötelező sorkatonaságról, akkor sem lehet majd annyival elintézni mindenki esetében, hogy „no, elmész két és fél hónapra és ennyi”, ugyanis technikailag és logisztikailag sem egyszerű a megvalósítás, nem beszélve arról, hogy az országból az elmúlt évtizedekben nagyon sok fiatal ment el, s már csak egy két és fél hónapos katonásdi is ráerősíthet arra, hogy a középiskola után még több fiatal döntsön úgy, hogy külföldre megy tanulni vagy dolgozni. Hogy ez valós probléma, azt alátámasztja, hogy Aleksandar Vučić  miniszterelnök pár napja Loznicán a kötelező sorkatonaság időtartamáról  mondott beszéde is:

 Van itt még néhány másik problémánk is, ezek közül az egyik, hogy meg kell őriznünk az embereket az országban. Nem szabad, hogy a nagyon rövid kötelező sorkatonaság miatt külföldre menjenek. Úgy gondolom, a hetvenöt nap az annyira minimális, hogy ennyit mindenki adhat az országának – mondta Szerbia elnöke, akinek a kijelentéséből kiderül, hogy valós veszélynek tartja az államvezetés, hogy a fiatalok azon része, amelyik a középiskola után Szerbiában képzelte el a jövőjét, ha meghallják, hogy kötelező sorkatonaság, akkor ők is a kivándorlás mellett döntenek, ami még nagyobb gondot okozhat a munkaerőpiacon, ugyanis egyre több ázsiai munkavállaló érkezik az országba, mert egyes munkákra a vállalatok már nem találnak szerb állampolgárt.

„Tudod Te, hogy ki vagyok én?”

A katonai szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy mivel nagyon sok a kivételezés az országban és az elmúlt hetekben többször is elhangzott a „tudod te, hogy ki vagyok én?!” kijelentés, s félő, hogy apuci kicsi fiának majd nem kell sorkatonának állnia, mások pedig lelkiismereti okokra hivatkozva megtagadják a fegyverhasználatot, és a civil szolgálatot választják, emiatt könnyen előfordulhat, hogy megint alacsony lesz a sorkatonák száma. A civil szolgálatot választók számát semmiképpen sem kell lebecsülni, s rájuk is szükség lehet például az egészségügyben, ahol az intézmények folyamatosan nővérhiánnyal küzdenek, s emellett a rendkívüli helyzetekért felelős osztály is bekapcsolhatja őket a különböző munkafolyamatokba.

A helyes elnevezés: alapfokú katonai kiképzés

A Blic-nek nyilatkozó katonai szakértő szerint a hetvenöt napos sorkatonai szolgálatot alapfokú katonai kiképzésnek kellene nevezni, mivel a szakma szerint, ami kilenc hónapnál rövidebb ideig tart, az nem katonai szolgálat. A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy megbecsülni se lehet, hány fiatal hivatkozik majd lelkiismereti okokra, vagyis nem lesz hajlandó fegyvert fogni. És ez csak az egyik gond a szakértő szerint, a másik pedig az, hogy Szerbiában igen sok a kettős állampolgár, s azoknak, akik olyan ország állampolgárai, ahol nincs kötelező sorkatonaság, jogukban áll Szerbiában is kibújni a sorkatonaság alól.

A szakértők szerint Szerbia az egyetlen európai ország, amely titkolja, hány katonája van összesen, amiből egyértelműen az következik, hogy ezen a téren gondok vannak, és nincs elég katona. Éppen ezért a szakértők azt javasolják, hogy a sorkatonai szolgálat jóval hosszabb ideig tartson, és az egyik része a kiképzés lenne, a másik pedig az, hogy a katona valamelyik egységben teljesítene szolgálatot. A szakértők abban is egyetértenek, hogy a kötelező sorkatonai szolgálat ideje alatt a fiataloknak ugyanolyan juttatást kellene kapniuk, mint amiben a professzionális katonák részesülnek.

Kapcsolódó

szerbia

Szerző