Connect with us

Bulvár

Viharos szél hátán érkezik a melegedés

szél,
Megosztás

Még egy-két nap, igaz az szélviharokkal terhelt és ránk köszönt az igazi „idős hölgyek” nyara. Alakul a csendes napos aranyősz.

„Nagy szelek jönnek”

Kedden élénk, nyugaton, északnyugaton erős lökésekkel kísért DDNY-i szél támad, ami további enyhülést okoz. A nappali maximum hőmérséklet az ország túlnyomó részén meghaladja a 20 fokot, az északkeleti határvidéken várható inkább csak 20 fok közelébe a maximum érték. Az eleinte még szélcsendesebb keleti országfélre jellemző hajnali párásság délelőtt eloszlik. Alapvetően napos, de helyenként és időnként mérsékelten felhős vagy fátyolfelhős idő alakul ki. Az északkeleti határmegyék felett lehet délelőtt még makacsabb felhőzet.

Csapadék nem várható.

Este, éjjel eleinte változó vastagságú, szakadozott felhőzet lesz jellemzőbb, de éjfélt követően, nyugat felől gyors felhősödésre, majd hajnaltól, a Dunántúlon, kora reggel pedig már a középső országrészben is esőkre, záporokra van kilátás.

Szerdától változékonyabbra fordul időjárásunk, egy hazánkat NY-ról elérő, hullámzó frontrendszernek köszönhetően. Az éjjel, nyugat felől érkezett csapadékmező már délelőtt áthelyeződik a keleti országrész fölé. Útját néhány órás erősen felhős, borongós időszak és szórványos esők, záporok jelzik. Délután, nyugat felől már szakadozik, csökken a felhőzet, egyre többfelé kisüthet a nap, de szórványosan még ekkor is lehetnek záporok. Az ország nagyobb, déli 2/3-án élénk, olykor erős lökésekkel kísért DNY-i szél fúj. Északon mérsékelt vagy gyenge marad a légmozgás. Egyelőre még csak pár fokot mérséklődik a nappali maximum hőmérséklet. Este várhatóan a nyugati országfélben már kitisztul az égbolt, csapadékmentes idő lesz jellemző, miközben a keleti térség felett is felszakadozik, csökken a felhőzet. Már csak elvétve alakulhat ki kisebb zápor. Éjszaka tovább erősödhet a DNY-i szél, az északnyugati határmegyékben várhatóak a legerősebb széllökések (70-80 km/ó). Vékony, áttetsző felhőzet boríthatja az eget. Enyhe lesz a hajnal.

De aztán…

Csütörtökön a frontrendszer egy melegfrontja okozhat erős DDNY-i szelet. Napközben enyhe, változóan napos idő látszik valószínűbbnek mérsékelt felhősödésekkel. Előreláthatólag estefelé hidegfront érkezik: gyengül és ÉNY-ira fordul a szél, megnövekszik a felhőzet és elsősorban az ország nyugati felén szórványosan záporok is kialakulnak.

Péntekre – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – egyelőre az a legvalószínűbb, hogy a szórványos esőket adó csapadékmező kelet felé mozog. Délután, nyugat felől csökkenhet a felhőzet. Élénk É-i szél várható, csökkenő hőmérséklettel.

Szombatra élénk É-ias légmozgás melletti zömmel felhős égbolt körvonalazódik elszórtan kisebb esők esélyével.

Vasárnap frontmentes, őszi időre van kilátás bizonytalan idő alatt feloszló hajnali párássággal, ködfoltokkal, illetve a párásságból kialakuló, vékonyodó rétegfelhőzeten át szűrt vagy zavartalanabb napsütéssel.

(Eumet)

Ezeket olvasta már?

szél,

Szerző