Connect with us

Kerítésen innen

Sarcolnak rendületlenül – Újabb kést tart az önkormányzatok „nyakához” az Orbán-kormány

sarc
Megosztás

Újabb állami sarc. Tovább szűkíti az önkormányzatok mozgásterét és sok helyen kezelhetetlen hiányt okozhat az, hogy az Orbán-kormány 2025-től elvonja és „újraosztja” a települések iparűzésiadó-bevétele többletét.

A sarc

Újabb bénító sarccal sújtja az önkormányzatokat az Orbán-kormány, több település működése is veszélybe kerülhet
Debrecen, BMW-üzem. Az új szabály miatt kevesebbet nyer majd a város az autógyár működésén

Forrásaink szerint- írja a Népszava Orbán Viktor kormányfő a júniusi helyhatósági voksolás eredményei láttán adta ki az ukázt: megelőzendő, hogy az ellenzéki településekről erősödjenek politikai riválisai, tovább kell szűkíteni az önkormányzatok mozgásterét az iparűzési adóbevételük megvágásával. A Pénzügyminisztérium, s a többi költségvetésért felelős szervezet viszont jelezte, ezzel csődbe mennének az önkormányzatok, vagy az államnak kellene kipótolnia a keletkező irdatlan hiányt, vagyis ez a megoldás nem működik. A kormányfő viszont ragaszkodott hozzá, hogy csökkenteni kell a települések anyagi mozgásterét, így született meg a jelenlegi ötlet, amit Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter jelentett be hétfőn: a helyi iparűzési adó (hipa) egy részét a járási fejlesztési alapokba irányítják.

Mit mond Navracsics?

A tárcavezető elmondása szerint 2025-től minden magyar járás garantált éves fejlesztési forrásban részesül a Versenyképes Járások Program keretében, ami azt jelenti, hogy az iparűzésiadó-bevételek egy részét, konkrétan az ideihez képest keletkezett többletet egy külön alapba irányítják, ahonnan a járások pályázatokkal szerezhetnek pénzt saját keretük terhére. A rendszer úgy működne: az adott járásban lévő összes településtől elveszik majd 2025-ben azt az összeget, amennyivel az iparűzésiadó-bevétel nő 2024-hez képest, és ezt a pénzt újraosztják majd.

Ezzel szemben ezzel egyes önkormányzatokat véglegesen is ellehetetleníthetik.

Előzmény

Emlékezetes, Lázár János júniusban a Rádió 7 Közös Nevezőjének vendégeként érvelt a helyi iparűzési adóreform mellett. Akkor azt mondta, ideje véget vetni annak a mindkét politikai oldalról rossz gyakorlatnak, hogy a helyi adóbevételeket mulatságra, fesztiválozásra, dínomdánomra költik el a települések, majd sorban állnak a kormánynál, hogy nyújtson nekik mentőövet, mert elfogyott a pénz. Kiemelte, nem azért fizetik az adókat a vállalkozók, hogy a polgármester magát építse, hanem a várost. Közölte, azt fogja javasolni a kormánynak, hogy vizsgálja felül a rendszert, s hajtson végre helyi iparűzési adóreformot, mert a településeknek és az országnak is az az érdeke, hogy iskolákra, óvodákra, bölcsődékre, kórházakra, munkahelyteremtésre, az ipari parkok fejlesztésére, járdák és utak építésére fordítsák a helyi adóbevételeket, ne pedig kampányolásra, dáridóra, etetéses-itatásos szavazatszerzésre.

Ezeket olvasta már?

sarc

Szerző