Connect with us

Sport

Sok minden eldőlhet Boszniában – Nemzetek Ligája 4. forduló

bosznia,
Megosztás

A hollandok elleni pontszerzésnek köszönhetően Bosznia kevésbé lehet optimista és a magyar labdarúgó-válogatott várhatja kedvezőbb helyzetből a bennmaradás szempontjából sorsdöntő mérkőzést a Nemzetek Ligája élvonalának negyedik fordulójában.

Nyeretlenül

A két nyeretlen csapat zenicai csatájának győztese szinte biztosan az osztályozót jelentő harmadik helyen zár majd. Amennyiben Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványai gyűjtik be a három pontot, akkor egyrészt matematikailag versenyben maradnak a negyeddöntőt érő első két helyért, másrészt négy pontra eltávolodnak közvetlen riválisuktól, akiknek így mindkét hátralévő találkozójukat meg kellene nyerniük, hogy legyen esélyük a bennmaradásra. Fordított esetben a bosnyákok kétpontos előnyre tennének szert, így a magyarok kerülnének győzelmi kényszerbe úgy, hogy az utolsó két körben az erősebb hollandokkal és németekkel találkoznak. A döntetlennel nem dőlne el a harmadik hely sorsa, de a nemzeti együttes maradna lépéselőnyben, azaz a bosnyákoknak kellene olyan bravúrt elérniük az előzéshez, mint ami a magyar csapatnak összejött pénteken az Eb-elődöntős hollandokkal szemben.

Rossi mester

A nagyobb labdabirtoklási arány és több támadásvezetés elérése mellett legalább olyan fontos lesz a védelem stabilitásának megőrzése, mert ha sikerül kapott gól nélkül zárni, az önmagában garancia a magyaroknak kedvező döntetlenre. Azonban éppen a hátsó alakzat összeállítása okozhatja a legnagyobb gondot Rossinak, mert Balogh Botond már pénteken sem léphetett pályára, Hollandia ellen pedig Dárdai Mártont sérülés miatt kellett lecserélnie a szünetben, márpedig Edin Dzeko személyében az ellenfél legjobb játékosa éppen a középcsatár. A múltat tekintve az biztató, hogy a magyarok az eddigi öt találkozón még sosem szenvedtek vereséget Bosznia-Hercegovinától.

Nagy elődök nyomdokában

A több mint hat éve regnáló Rossi hatalmas mérföldkőhöz érkezik a válogatott kispadján, ugyanis hétfőn a 70. találkozójával megelőzi az örökrangsorban a legendás Aranycsapat mesterét, Sebes Gusztávot, azaz immár egyedül áll majd a második helyen Baróti Lajos mögött.

A Nemzetek Ligájával – ha közvetetten is, de – megkezdődött a 2026-os vb-selejtező európai része. Az NL-ből közvetlenül nem lehet kijutni a sportág csúcseseményére, csupán négy pótselejtezős helyet osztanak ki. Ezt az a négy legmagasabban rangsorolt NL-csoportgyőztes szerzi meg, amely a jövő évi hagyományos selejtezősorozatban nem végez a csoportja közvetlen kijutást jelentő első és pótselejtezőt érő második helyén sem.

(MTI)

Sajtótákyékoztató

„Megpróbálunk nyerni Bosznia ellen is, de legalább egy döntetlent el kell érnünk, hogy legyen esélyünk bennmaradni az A-ligában. Ez egy nagyon fontos sorozat számunkra, aki szerint a Nemzetek Ligájának nincs értelme, az egy idióta, és csak beszél a futballról, de nem ért hozzá” 

-idézi az Nemzeti Sport a sajtótájékoztatón elhangzottakat.

bosznia,

Szerző