Connect with us

Kerítésen innen

Most akkor lesz ellenzéki Duna Egyesület, vagy nem? – A régi gárda ambícióiról

duna egyesület
Megosztás

Napjaink kérdése: lesz-e Duna Egyesület? Hetek óta foglalkoztatja a politizáló közvéleményt a kérdés,  igaz-e hogy egyes ellenzéki  politikusok szervezésében megkezdődött egy a Magyar Péter pártjával is szembenálló Duna Egyesület nevű  csapat gründolása.

Igen, de nem úgy

Magyar Péter Telexnek beszélt arról, hogy tudomása szerint szerveződik a Duna Egyesület. Ő úgy fogalmazott: Hadházy Ákos is csak azért hozta nyilvánosságra a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként megkötött korrupciógyanús szerződéseit, mert be akar vágódni a mozgalomnál. A zuglói független országgyűlési képviselő hevesen cáfolta a Tisza Párt vezetőjének szavait.

A Szabad Európa információi szerint Ungár Péter és Magyar Pétertémában tett kijelentésének is van alapja, de egyikük sem ismerte pontosan a helyzetet. A portál forrásai azt mondták: valóban szerveződik egy Duna Mozgalom/Duna Egyesület, amibe a szervezők szándékai szerint több sikeres fővárosi és fővároson kívüli (de a Dunához közeli települést vezető – ha már ez a név) polgármestert szeretnének  terelni, és mellettük valóban egy sor olyan ellenzéki parlamenti képviselőt, akiknek jelen állás szerint esélyük sincs az újrázásra 2026-ban. (Hadházy Ákosnál nem ez a helyzet Zuglóban.)

Kövesse cikkeinket a Google Hírek-en!

A régi gárda ambíciói

Hadházy Ákos  a portál kérdésére  annyit mondott, hogy

„hozzám is eljutottak több helyről hírek ilyen-olyan kezdeményezésekről, de ezek egyikét sem gondolom komolyan vehetőnek. (…) felmerülhet még a jövőben választói igény egy új, harmadik politikai erő létrehozására, de ezt semmiképpen sem onnan kell megközelíteni, hogy kiknek vannak még ambíciói a régi gárda tagjai közül”.

Ha nem, akkor kik?

Egy valóban működő, potens Duna létrehozására azonban egyik forrásunk sem látott esélyt, a próbálkozás valószínűleg elhal majd. Futnak azonban ezzel párhuzamosan más szerveződések is. Informátoraink  szerint -írják- egyeztetésbe kezdtek a „körúti polgármesterek”, vagyis Baranyi Krisztina, a IX., Pikó András, a VIII. és Soproni Tamás, a VI. kerület vezetője, de ehhez csatlakozhat a budai oldalról Őrsi Gergely is. Rájuk jellemző, hogy vagy nem pártszínekben indultak (mint Baranyi Krisztina és Pikó András), vagy már kiléptek korábbi pártjukból – mint Őrsi Gergely az MSZP-ből.

A momentumos Soproni Tamás jelenleg még kivételt képez ugyan, de a júniusi választások után válságba jutott párt elnökségéből nyáron már kilépett, és forrásaink nem zárják ki, hogy sikeres kerületi vezetői karrierje érdekében – Őrsi Gergelyhez hasonlóan – előbb-utóbb távozik pártjából.

Olvassa el a teljes cikket itt!

Kapcsolódó

duna egyesület

Szerző