Connect with us

Kultúra

Ez lesz a legjobb koncert május elsején

Ryan McGarvey
Megosztás

A blues-rock hazai rajongóinak egészen biztosan, hiszen az USA egyik legjobb gitárosa, Ryan McGarvey immár harmadszor látogat el hozzánk, így akik nem voltak ott az első két buliján három, illetve két évvel ezelőtt, azoknak ezt vétek lenne kihagyni! Ezúttal a budai Analog Music Hall-ban csodálhatjuk meg hősünk nem mindennapi gitártudását.

A 32 éves zenésznek eddig három lemeze jelent meg, az első (Forward In Reverse) még 2007-ben, de már ezen olyan gitárjátékot mutatott be és úgy énekelt, hogy ezzel még a blues öreg harcosainak sem kellett volna szégyenkezniük. A Redefined LP-re öt évet kellett várni, míg a The Road Chosen CD-je három évvel ezelőtt került a boltokba. (De az ezeken hallható dalokról majd később ejtek szót.) A hírek szerint a mostani koncertjén egy vadonatúj Live albumot is megvásárolhatunk majd tőle a helyszínen.

Az új-mexikói Albuquerque-ben, 1986. október 30-án született leendő muzsikus már csecsemőként gitárhangokat hallhatott, ugyanis az édesapja a szabad idejében gyakran gitározgatott. A szülei bizonyára látták a tágra nyíló szemek örömét, amikor meglátta a hangszert, így kétéves szülinapjára kapott is egy kis akusztikus gitárt!

Egy interjúban Ryan elmesélte, hogy 6-7 éves lehetett, amikor megpróbálkozott a húrok pengetésével. Ki kell ábrándítanom mindenkit, nem blues-zal kezdte, hanem a Heart együttes Barracuda című számának az intróját szerette volna eljátszani. Édesapja sietett a segítségére, aki elérkezettnek látta az időt az alap-akkordok megmutatására, de ettől kezdve már nem volt szüksége sem tanárra, sem zeneiskolára.

Led Zeppelin (különösen a Gallows Pole tetszett neki) és Jimi Hendrix-lemezek hallgatásával múlatta az időt és megpróbált mindent eljátszani, amit hallott. Hamarosan felfedezte a bluest is magának: Robert Johnson, Elmore James, John Lee Hooker, B.B. King, Albert King és Freddie King lettek a mesterei.

Igazi blues rajongó azonban Stevie Ray Vaughan muzsikájának megismerése után lett, de nagy figyelemmel kíséri a jelen olyan kiválóságainak a lemezeit is, mint Kenny Wayne Shepherd, Ian Moore, Chris Duarte, Joe Bonamassa (akit közeli barátjának nevez). De a bluesvilág olyan kevésbé ismert óriási tehetségeinek munkáit is kedveli, mint Scott McKeon és Philip Sayce, akik Ryan McGarvey társaságában szintén szerepelnek a 2012-ben megjelent „A jövő gitáros istenei” című könyvemben.

Az ő albumaikat hallgatva és szinte megtanulva a dalaikat, fejlesztette tovább gitárjátékát. Idővel olyan rajongótábora alakult ki, hogy 2010-ben a szavazataikkal bejuttatták az Ernie Ball „Play Crossroads” versenyre, ahol az a megtiszteltetés érte, hogy bemutatkozhatott Eric Clapton Crossroads Fesztiválján. Bámulatosan játszott!

De menjünk még egy kicsit vissza az időben! 2007-ben a Guitar Center szervezésében évente megrendezett King of the Blues verseny döntőse volt. Ezen a megmérettetésen a legtehetségesebb, még amatőrnek számító amerikai gitárosok százai küzdenek a díjért, ahol a hangszerek, erősítők és egyéb kütyük jutalma mellett még 25 ezer dollár is üti a győztes markát. Ryan híre futótűzként terjedt és azóta Új-Mexikó környékén közönség szavazatok győzteseként és a zenei magazinoktól már tucatnyi díjat nyert.

Az elmúlt években McGarvey a világ muzsikus elitjével játszhatott egy színpadon: Eric Clapton, Jeff Beck, ZZ Top, B.B. King, Buddy Guy, Blue Oyster Cult, Joe Bonamassa, Derek Trucks & Susan Tedeschi, Back Door Slam, Gov’t Mule, The Fabulous Thunderbirds és még sokan másokkal.

A Forward In Reverse című bemutatkozó lemezéről most annyit, hogy az ezen szereplő mind a 10 dal saját szerzemény, ami nem túl megszokott egy kezdő muzsikusnál. Indításként, ahogy szól a kezében a slide-gitár a Right In All The Wrong Ways-ben az valami eszméletlen és az ének is egészen átütő erejű. A Joyride-ban is ott van a feszültség, a dallam pedig már első hallásra megfogja az embert, amelyet még fokoz a gitárszólóval.

A két nagyon izgalmas kompozíció után lehiggad a fiú és átnyújt nekünk egy lassú, szépséges dalt The One That Got Away címmel, engem a garabonciás Blind Faith-es időkre emlékeztetett. A Texas Special-ban egy kis „kalapemelés”, (de óriási tempóban) Stevie Ray Vaughan nagysága előtt.

A Cryin’ Over You-t, a Mystic Dream-et és a Blue Eyed Angel Blues-t hallgatva nehezen találok szavakat, az embernek még a lélegzete is eláll a gyönyörűségtől, úgy játszik ez a fiú a gitárján. Sose kelljen rosszabb lemezt hallgatnunk!

2011 júliusában – pályafutása során először – nyolc koncerten Nyugat-Európában is láthatták őt a szerencsések, fellépéseinek akkora sikere volt, hogy a következő év tavaszán újra meghívták az öreg kontinensre. Ezeken a koncerteken már játszotta azokat a dalait is, amelyek csak a második lemezén hallhatók. A Redefined című albuma 2012 májusában jelent meg Európában és júniusban az USA-ban.

A zenei anyag színvonala ugyanolyan erős, mint a bemutatkozó munkájáé. Akik szeretik a hatalmas gitár-improvizációkat, a slide-gitárt, a wah-wah pedál játékot, a szépséges dallamokat, azok nem fognak csalódni! A 11 dalból nehéz bármelyiket kiemelni, mert nagyon erősek ezek a kompozíciók.

A lemezindító All The Little Things dögös blues-rock, amelyben remekül tolja hendrixesen a wah-wah pedálján. A Never Seem To Learn-ben hősünk szinte éteri hangzással kezd, majd nagyon szépen felépíti a dallamot, a hatásos gitárjáték mellett Ryan énekesi képességét is megcsodálhatjuk. A My Sweet Angel is remek dal, ahol a gitárdíszítések mellett sem mehetünk el szótlanul.

Nekem legjobban a lemezről a So Close To Heaven jön be, ha nem is érzi az ember magát a mennyországhoz közel, de ez a gyönyörű dallam nagyon mélyen megérinti a hallgatót, szinte lehetetlen utána szabadulni tőle, de nem is kell. Az album a Four Graces című instrumentális darabbal zárul, amelyet Ryan akusztikus gitáron ad elő óriási technikai tudással. Nekem azonnal Joe Bonamassa nagy közönség kedvenc száma, a Woke Up Dreaming ugrik be – mit mondjak, McGarvey állja vele az összehasonlítást! Kétségtelen, hogy blues-rockban a 2012-es év egyik legjobb albuma a Redefined, amit a mai napig kár lenne kihagyni!

Több mint két évet kellett várnunk Ryan harmadik albumára, amely 2014 novemberében került a boltokba The Road Chosen címmel. A felvételekre Santa Fe-ben kerítettek sort a Frogville stúdióiban, Bill Palmer hangmérnök közreműködésével. Palmer a produceri munkában is segítségére volt McGarveynek, sőt, ahogy Ryan mondja „extra-fülként” még az édesapját is igénybe vette.

Megszokhattuk már tőle, hogy a lemezein csak saját dalok szerepelnek, így van ez most is. Az egyik interjúban ezt azzal indokolta, hogy mások szerzeményeit csak a koncertjeinek zárásaként szereti eljátszani és nem teszi azokat a saját albumára.

A lemez a Memphis című kissé monoton dallal indul, egy erőteljesen torzított riffel, de aztán felsír a gitár és minden a helyére kerül. A Little Red Riding Hood és a Firework Eyes című instrumentális kompozíció egyaránt sejtelmesen kezdődik, de főleg az utóbbi lendületes rockira vált, benne egy villámgyors gitárszólóval.

A Burnin’ Alive szépséges dallamához nagyon illik Ryan hangja, háttérben a visszhangosított gitárjával. A pörgős Goodbye Blues-nak nagyon érdekes a középrésze, szinte jazzesnek hat, hihetetlen, amit McGarvey a gitárjával művel. A Wish I Was Your Man és a Mean Thing című dalokban sem csökkenti a tempót, pedig az utóbbi rocki még három percig sem tart, persze a koncerteken tovább. A To An End című hard-rockkal jutunk az utolsó dalhoz, amely remek befejezése ennek a kiváló albumnak.

Ryan jelenleg új albumán dolgozik és első koncertlemeze, – mint fentebb említettem – hamarosan megjelenik. Az Analog Music Hall-ban este 8-kor kezdődő koncerten McGarvey társai: Logan Miles Nix dobos és Carmine Rojas basszusgitáros lesznek. Ez utóbbi zenész évekig Joe Bonamassa együttesében játszott, de dolgozott Tina Turner, B.B. King, Stevie Wonder, Eric Clapton, Al Green, Herbie Hancock és David Bowie oldalán is.

Csak ismételni tudom magam, aki igazi blues-rock zenei élményre vágyik, az ne hagyja ki ezt a koncertet, sosem fogja megbánni!

Jegyek elővételben kaphatók a Tixa online rendszerében 3500 Ft-os áron, továbbá a koncert napján személyesen a helyszínen: 4500 Ft-ért.

Leslie Nyer

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük