Connect with us

Koronavírus

Ne adja meg magát a pollenallergiának!

allergia
Megosztás

Az a allergia és azon belül is a pollenérzékenység mára komoly népbetegséggé fejlődött. Egyes szakmai becslések szerint csak Magyarországon több millió ember szenved a pollenallergia nagyon kellemetlen tüneteitől, nekik akarunk reményt nyújtani, mert a pollenek elleni háború veszteséglistája csökkenthető. 

Ne adja fel!

A betegség ma még ugyan gyógyíthatatlan, de az életet megkeserítő tünetek jól csökkenthetők. A csak receptre kapható szerek mellett sok kiváló készítmény kapható a patikákban szabadon, vény nélkül is. A hazánkban minden 10. embert sújtó tünetek – orrfolyás, szem, könnyezés, viszketés, stb. –  nagyon jól kezelhetők és ezzel az életminőség is komoly mértékben javítható.

Szénanátha

A pollenallergia egyik megjelenési formája a szénanátha, amikor az allergiás beteg tüsszög, köhög, folyik az orra, vagy épp bedugul, szemviszketést tapasztal az allergén növények virágzásának idején. A pollenek  által kiváltott túlérzékenységi reakció anthisztamin tartalmú szerekkel csökkenthető. Nem kell tartani ezektől a szerektől, mert már kiküszöbölték a nagyon kellemetlen mellékhatásaikat.
Átmeneti panaszokra alkalmasak a vény nélküli készítmények, tartós tünetek esetében azonban keressék fel orvosunkat! Orrspray formájában is vehetnek  antihisztaminokat a patikában, ezek helyi tünetmentesítésre, vagyis az orrfolyás, orrviszketés és tüsszögés megszüntetésére lehetnek alkalmasak.

Amennyiben bőrtünetet is észlel magán, szintén alkalmazhat antihisztamin tartalmú gyógyszert, a viszketésre zsírozó hatású kenőcsöt, vagy súlyosabb esetben rövidebb ideig szteroid tartalmú kenőcsöt is, de ehhez már fontos egy orvossal is konzultálni.

Léteznek specifikus allergia elleni szemcseppek is, ezek egy része vény nélkül is kapható, s a kromoglikát tartalmú cseppek megelőzésre is használhatóak. Választhatunk helyi érszűkítőt tartalmazó készítményt is, amely szintén vény nélkül kapható, ám hosszú távon nem javasolt az alkalmazásuk, ugyanis a szem túlzott kiszáradását okozzák – olvasható a benu.hu-n

Ez se semmi!

Mindezeken túl némi odafigyeléssel tovább csökkenthetjük az allergia okozta panaszokat, például, ha tehetjük, kora reggel szellőztessünk, mert akkor még tisztább a levegő. Fontos tudni, hogy a dohányfüst nagyon allergén, ezért kerülje a füstös helységeket, környeztet

Nem árt ha figyel ezekre is

10 jó tanács pollenallergiásoknak – Mondjuk a tutit!

Pollenjelentés

Az elkövetkező napokban a parlagfű pollenkoncentrációja várhatóan jellemzően az alacsony, a közepes tartományban alakul, elsősorban az Alföldön és a Dunántúl déli részén érheti el a tüneteket okozó szintet. A csalánfélék virágpora továbbra is magas koncentrációban lesz jelen. Esetenként közepes szintet érhet el az üröm, az útifű, a lórom és a kenderfélék virágporának mennyisége is. A pázsitfűfélék, valamint a libatopfélék pollenkoncentrációja valószínűleg továbbra is alacsony marad.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük