Connect with us

Blogbazár

Gyurcsány: meddig terjed a nemzeti szuverenitás globális kihívások esetén?

Megosztás

Gyurcsány Ferenc mai blogbejegyzésében párhuzamot von  Bolsonaro  brazil, és Orbán magyar miniszterelnök között, talán mondanunk sem kell, hogy nem a megértés és a támogatás jegyében.

Kié az amazonasi esőerdő?

A világ friss oxigénjének ötödét ezek az erdők adják. Az egész emberiség élete múlhat azon, hogy mi lesz a Föld tüdejével.
És akkor most jön egy fogós kérdés: meddig terjed a nemzeti szuverenitás globális kihívások esetén?
Joga van-e tönkre tenni magyar unokáim életét Bolsonaro brazil elnöknek a világ másik szegletében, mert neki éppen az az érdeke, hogy termőföldet adjon saját szavazóinak?
Beavatkoztunk a Balkánon, amikor bizonyítottnak láttuk a tömeges népirtást. Be szabad-e avatkozni Brazíliában, ha amit tesz vezetésük, az az egész emberiség jövőjét veszélyezteti? A kérdés önmagában is drámai. Az emberiséget veszélyeztető ökológiai katasztrófa felhatalmaz-e bennünket, hogy ne nézzük tétlenül a megveszekedett brazil elnök ámokfutását? Igen vagy nem?

A szuverenitás pártiak globális dilemmái

És talán nem is tettem volna fel a kérdést, ha nem lenne egyértelmű, hogy az úgynevezett szuverenitás-pártiak, mint például a magyar kormányfő, egyre gyakrabban ilyen elképesztően veszélyes dilemmák elé fogják állítani a világot.
A nemzeti szuverenitás nem nemzeti önzés, nem bezárkózás, nem a világ közös gondjaitól való primitív elfordulás. A nemzeti szuverenitás nem a kormányzók korlátlan felhatalmazása, hogy a hatalom megtartása érdekében csapdába ejtsék Európa vagy a Föld jövőjét.
És igen, úgy látom, hogy Bolsonaro és Orbán egy tőről fakadó politikusok. Saját anyjukat és a mi gyerekeinket is eladnák szavazatokban számolt harminc ezüstért.
Az egyesült emberiség közös ügyeinek Júdásai ők.
Nem kellene keresztfán végezni miattuk.

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük