Connect with us

Etető

Égen-földön lecsó – Így főzi a nagyvilág

lecsó
Megosztás

A nyár egyértelműen a lecsó évada. Normális országokban ilyentájt a paprika, paradicsom, hagyna és az egyéb hozzávalók dömpingáron kaphatók. Utazzunk együtt a lecsó körül.

Alap lecsó

Hozzávalók

40dkg paradicsom
80dkg paprika
2fej hagyma
5dkg füstölt szalonna (opcionális)
2ek olaj
1ek pirospaprika
só.

Így készül
A lecsó elkészítéséhez a paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, és gerezdekre vágjuk. A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, ereit és magjait eltávolítjuk, majd ujjnyi vastag karikákra szeljük. A hagymát meghámozzuk, és apróra felkockázzuk. A szalonnát ugyancsak apró kockákra vágjuk. Az olajra tesszük a szalonnát, és mérsékelt tűzön a zsírjából kisütjük. Megfonnyasztjuk benne a hagymát, majd lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a paradicsomot, és ízlés szerint megsózzuk. Visszatesszük a tűzre, és néhány percig fedő nélkül forraljuk. Beleforgatjuk a paprikát, és félig lefedve, mérsékelt tűzön puhára főzzük 15 perc alatt, végül megkóstoljuk, és újra megsózzuk, ha szülkséges. Friss kenyérrel kínáljuk.

Cigány lecsó punyával

Hozzávalók:

A punyához:

2-2,5 kg liszt,

1 evőkanál só,

5 dkg élesztő,

2 dl étolaj,

10 dkg margarin,

a tepsi kikenéséhez vaj.

A lecsóhoz:

3 kg paprika,

2 db paradicsom,

1 fél fej káposzta,

5-6 csirke darab (nem mell, mert az száraz),

4 vöröshagyma,

2-3 dl étolaj,

1 evőkanál őrölt pirospaprika,

só,

őrölt feketebors.

Így készül

A lisztben elkeverjük a sót, a közepébe morzsoljuk az élesztőt. Langyos vízzel elkeverjük, és kelni hagyjuk. Közben a paprikát kimagozzuk, feldaraboljuk, a káposztát nagyon vékony, hosszú szeletekre vágjuk. A megkelt élesztős lisztet az étolajjal, és a margarinnal eldolgozzuk. Annyi langyos vizet adagolunk hozzá, hogy kalács-állagú tésztát kapjunk. Ezt jó alaposan kidagasztjuk. Amikor már elég sima a kenyértészta, akkor letakarjuk, és langyos helyen legalább fél órán át kelesztjük, közben a megtisztított csirkéket kisebb darabokra vágjuk. A punyát lisztezett terítőn, vagy deszkán újra átgyúrjuk. A nagy tepsit kikenjük vajjal, és ebbe tesszük a kenyértésztát. Itt további 15 percet kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük. A lecsóhoz a vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és egy nagyobb lábosban, 2-3 dl étolajon megpirítjuk. A tűzről félrehúzva őrölt paprikával megszórjuk, és beletesszük a húst. Tízpercnyi párolás után hozzákeverjük a szeletelt paprikát, paradicsomot, káposztát. Készre főzzük, tálalás előtt ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük. A kisült punyát nem vágjuk, hanem cigány szokás szerint nagyobb darabokat törünk belőle, és ezt mártogatjuk a lecsóba.

Izraeli változat a Shakshuka

Hozzávalók
3db kápia paprika
1db piros kaliforniai paprika
olíva olaj
1fej vöröshagyma
4gerezd fokhagyma

frissen őrölt fekete bors
1csip őrölt kömény
1csip őrölt koriander
2db 400 grammos hámozott egész paradicsom konzerv
1db csilipaprika
3db tojás
görög joghurt a tálaláshoz

Így készül
A megmosott paprikákat félbevágjuk, meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, és sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokon addig sütjük, amíg a héjuk hólyagos és fekete lesz. Ezután kivesszük a sütőből, hagyjuk kicsit hűlni, majd lehúzzuk a héjukat, és kicsumázzuk őket. A paprikahúst apró kockákra vágjuk, és a felhasználásig félretesszük. Egy serpenyőben kb. 50 ml olívaolajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és a felszeletelt fokhagymát. Alaposan megsózzuk, megborsozzuk, majd hozzáadjuk az őrölt köményt és koriandert. Rádobjuk a sültpaprikát. A serpenyőbe tesszük a leszűrt hámozott paradicsomot, és burgonyanyomóval kissé áttörjük. Beleaprítjuk a kimagozott csilit is. Időnként megkeverve, közepes lángon kb. 10 percig főzzük. Amikor kellőképp besűrűsödött, alacsonyabb hőfokra állítjuk a főzőlapot. A serpenyőben kialakítunk 3 mélyedést, és mindegyikbe 1-1 db tojást ütünk. Fedő alatt megfőzzük a tojásokat is 7 perc alatt. Tálaljuk még melegen, egy kevés görög joghurttal. Friss bagett, vagy lepénykenyér illik hozzá.

Franciául ratatouille

Hozzávalók

4db paradicsom
8szem koktélparadicsom
olíva olaj

2fej vöröshagyma
4gerezd fokhagyma
2db kaliforniai paprika
1db cukkini
1db padlizsán
bors
1db babérlevél
friss kakukkfű
1ek balzsamecet

Így készül
A ratatouille elkészítéséhez a megmosott paradicsomokat felkockázzuk, meglocsoljuk olívaolajjal és megsózzuk, majd 200 fokos sütőben megsütjük. A felkockázott padlizsánt besózzuk és 20 percig állni hagyjuk. Egy nagyobb serpenyőben olajat hevítünk, megdinszteljük rajta a felkockázott vöröshagymát és fokhagymát, majd hozzáadjuk a felkockázott paprikákat is. Adunk hozzá egy pici vizet is és pároljuk. Néhány perc múlva hozzáadjuk a felkockázott cukkinit és a besózott, lecsepegtetett padlizsánt is. Megsózzuk, megborsozzuk, fűszerezzük a babérlevéllel és a friss kakukkfűvel. Kb. 10 perc főzés után hozzáadjuk a sült paradicsomot is, és ezzel főzzük készre. Ha nem érezzük elég szaftosnak, adhatunk hozzá kevés vizet. A végén még hozzáadjuk a balzsamecetet is, forralunk rajta egyet és kész is. Tálalás előtt ne felejtsük el eltávolítani a babérlevelet és a kakukkfű ágakat.

Olasz módra Peperoneta

Hozzávalók

1 db piros kaliforniai paprika
1 db zöld kaliforniai paprika
1 db sárga kaliforniai paprika
5 db paradicsom ( érett)
2 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
só ízlés szerint
1 csokor petrezselyem (tetszés szerint)
2 ek kapribogyó
3 db olajbogyó (fekete)

Így készül

A paprikákat megmossuk, megtöröljük, kettévágjuk, kicsumázzuk, még egyszer félbevágjuk, majd kb. egyforma 2×2 cm négyzetekre szeleteljük. 3-4 ek. olívaolajat egy lábasban felhevítünk, rádobjuk a megpucolt fokhagymát, picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a paprikákat. Fedő alatt pároljuk, közben megmossuk a paradicsomot, kivágjuk a szár részét, kettévágjuk, majd felkockázzuk. Hozzáadjuk a paprikához, jól összekeverjük, sózzuk, ismét fedő alatt pároljuk.

A petrezselymet megmossuk, felaprítjuk, a kapribogyót is megmossuk, majd mindkettőt hozzáadjuk a peperonata-hoz. Ha túl sok levet eresztene, akkor fedő nélkül pároljuk, amíg meg nem puhul a paprika. Legutoljára az olajbogyót adjuk hozzá, és már tovább nem főzzük. Langyosan vagy hidegen tálaljuk köretként, vagy csak magában kenyér mellé.

Jó étvágyat kívánunk az utazáshoz a lecsó és a  nyár körül.

Ezeket olvasta már?

Szerző