Connect with us

Kerítésen innen

„El a kezekkel a vajtól! Mi a tehenekben bízunk!” – Bal sarokban a vaj, jobb sarokban a margarin…..

"El a kezekkel a vajtól! Mi a tehenekben bízunk!" - Bal sarokban a vaj, jobb sarokban a margarin.....
Megosztás

„Újabb nemtelen támadás érte a hazai állati termékpályát” – írja a Tej Terméktanács és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös, „El a kezekkel a vajtól! Mi a tehenekben bízunk!” című közleményében. A két szervezet szerint ezúttal a tejtermékek, közülük is a vaj került célkeresztbe.

„Az egyik legismertebb margaringyártó legutóbbi reklámkampányában használt „hagyjuk békén a teheneket”, illetve „skip the cow” szlogenek, valamint a reklámban használt megjelenítés felveti a jogszabálysértés lehetőségét, de mindenképpen etikátlan” – írták.

Tej ki, tej?

Ugyan az egész közleményben nem nevesítették, hogy melyik „legismertebb” margaringyártóra gondoltak, de a neten rákeresve a szlogenre a Rama reklámvideói ugrottak fel első helyen. Például ez:

vagy ez:

Irgum és burgum….

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Tej Terméktanács ezért felszólította az érintett vállalkozást, hogy

haladéktalanul függessze fel a szóban forgó marketingkampányát és a megtévesztésre alkalmas üzenettel rendelkező elemeket soron kívül távolítsa el a reklámfelületekről.

Aztán részletezik, hogy napjainkban miért éli reneszánszát a vajfogyasztás. Szerintük nem csak azért mert finom és az egészséges táplálkozás része lehet, de kiváló szakácsok és cukrászok – akiket nem valamelyik margaringyártó támogat – vajjal készítik az ételeket, hiszen a vajjal készült ételek, sütemények, a péksütemények, a cukrászati termékek ízükben, élvezeti értékükben magas szintet képviselnek. Aztán azzal folytatják, hogy

a tejtermékeket, köztük a vajat sajnos egyre gyakrabban érik nemtelen támadások, amelyek sokszor a tudományos tényeket is figyelmen kívül hagyják. Akár jószándékból, akár üzleti érdekből, de ezek a gyakran megalapozatlan információk rendkívül sokat ártanak a két szervezet szerint a szakmának, és a fogyasztók félretájékoztatásához vezetnek.

Nem átalották….

Volt olyan gyártó, aki

vajas ízű margarinra, „vajgarinra” vagy vajalternatívára váltotta a nevet,

hiszen a vaj még mindig pozitív üzenetet hordoz: tápláló, egészséges, létfontosságú zsírokat és tápanyagokat tartalmaz.

A „vajas ízzel” jelöléssel, egy-egy aranyos tehén, kisboci képével meg lehet zavarni a fogyasztót, aki azt hiszi, hogy vajat, nem pedig margarint vesz.

Ezek a reklámkampányok

a magyarországi tejágazatban dolgozó több tízezer ember megélhetését veszik semmibe.

A megtévesztő terméknevek, csomagolások és a gyakran olvasható, a tejtermékeket negatív fényben feltüntető „hírek” olyan fogyasztókat is eltéríthetnek a tejtermékek fogyasztásától, akiknek nincs konkrét (egészségügyi, morális) problémájuk a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban – írták hozzátéve:

Az egyik legismertebb margaringyártó legutóbbi reklámkampányában használt „*hagyjuk békén a teheneket”, illetve „skip the cow*” szlogenek, valamint a reklámban használt megjelenítések véleményük szerint alkalmasak arra, hogy az állattartás és a tejtermelés irányában meglévő fogyasztói bizalom megrendüljön.

A kétkedőknek: ez a különbség….

Erre is kitérnek, mint írják, míg a margarin a huszadik század elején feltalált ipari termék, (melyet eleinte a sertészsír pótlására dobtak piacra) a vaj az emberiség egyik legrégibb állati zsiradékból, hagyományos módon előállított élelmiszere. Kellemes íze, figyelemreméltó tápanyagtartalma, ízkiemelő hatása, változatos elkészíthetősége színesítheti étrendünket.

Valamennyi zsiradék közül a tejzsír emészthetősége az egyik legjobb, ami a zsírsavösszetételének, emulziós állapotának, a trigliceridek szerkezeti felépítésének és kedvező olvadáspontjának köszönhető. A vaj remek forrása a zsírban oldódó vitaminoknak, a D-, a K- és nagyobb mennyiségben az A-vitaminnak. Az utóbbinak köszönhetően hozzájárul a nyálkahártyák, a bőr, a látás, az immunrendszer egészséges működéséhez, míg a D-vitamin által elősegíti a kalcium felszívódását, a megfelelő csontozat kialakítását, az izomműködést, a fogak épségének megőrzését. A vaj sárga színét az antioxidáns hatású karotinfélék adják. Ásványi anyagok közül nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor is található benne – sorolják.

Kapcsolódó

 

Szerző