Connect with us

Bulvár

Kocsonya és forralt bor fesztivál – Egy igazán testet-lelket melengető program

Megosztás

Újra kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton.

Megosztás

Újra kocsonyakülönlegességekkel és többféle ízesítésű forralt borral várják az érdeklődőket szombat délután a Pest megyei Vácrátóton. Aki felkeresi a fesztivált szinte biztosan leereszt egy kicsit a hétköznapok görcseiből.

Több mint 1500 adag kocsonya

Spiegelhalter László polgármester az MTI-nek elmondta, hogy január 21-én déltől rendezik meg a pikniket a település főterén. A látogatókat több mint 1500 adag kocsonyával várják, ennek az elkészítéséhez idén egy cég csaknem 400 kilogrammnyi hússal járul hozzá. Tájékoztatása szerint bárki nevezhet a helyszínen, Vácrátót főterén különleges kocsonyával vagy forralt borral. A versenyre benevezett ételeket és italokat szakértő zsűri értékeli.
A polgármester elmondta azt is, hogy a piknik évről évre egyre több látogatót vonz, köszönhetően annak, hogy a hagyományos kocsonyák mellett például hal-, gyümölcs- és alkoholkocsonyákat is meg lehet kóstolni. Emellett pedig sokféle ízesítésű forralt bort és puncsot is árusítanak. A látogatók az étel- és italjegyek megvásárlásával a helyi iskola fejlesztéseit támogatják.
A piknik fővédnöke idén is Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Vácrátót országgyűlési képviselője.

Egy izgalmas kocsonya:

https://varosikurir.hu/sutoben-sult-kocsonya/

 

Egy nem mindennapi forralt bor recept, így készítik az olaszok

Vin Brulé
Nem teljesen világos, hogy az olaszok miért nevezték el franciául a forralt borukat szó szerint égetett bornak, amikor még a franciák sem így hívják a saját italukat, hanem vin chaudnak, vagyis forró bornak. De bármi is álljon a név mögött, ez a melegítő ital remek választás a hideg téli napokon.

Hozzávalók:

1 üveg testes, gyümölcsös vörösbor (pl. merlot, cabernet sauvignon, Primitivo/Zinfandel), Negroamaro vagy Salice Salentino)
1/4 bögre frissen facsart narancslé
1 narancs és egy citrom héja
1/3 csésze cukor vagy méz
2 fahéjrúd
4 szegfűszeg
1 csipet frissen reszelt szerecsendió
1/4 hüvelyk gyömbér lereszelve
1 csillagánizs
1/2 vaníliarúd
10 szegfűbors
5 fekete bors
1-2 babérlevél

Így készül

Közepes lángon melegítsük a cukrot vagy a mézet a narancslével, a citrushéjakkal és a fűszerekkel, körülbelül 4-5 percig, amíg feloldódik és aromás szirup képződik. Ezután vegyük alacsonyabbra a lángot, és öntsük hozzá a bort. Főzzük alacsony lángon körülbelül 15 percig, majd szűrjük bögrékbe.

(Forrás)

Szerző