Connect with us

Kerítésen innen

24.hu: visszadátumozva felcsempészték az állami vezetők fizetéseiről szóló adatokat a kormányzati honlapra

Megosztás

Nem tartozik ránk? Fű alatt emelték, fű alatt, visszadátumozva rakták fel a közszolgák -miniszterek és államtitkárok- illetményéről szóló adatlapokat, miután a 24.hu január elején közérdekű adatigényléssel fordult minisztériumokhoz, hogy kiderüljön, mennyi is a miniszterek fizetése.

Kiszivárogtak Orbán „jól megalapozott tervei”
Megosztás

Üveghonlap? – kérdezhetnénk, ha meglepne bárkit is, hogy 2024 Magyarországán még mindig ott tartunk, hogy kemény kutatómunka és adatigénylések sora kell ahhoz, hogy a kormány-sumákolás kiderüljön, mennyi az állami vezetők fizetése. Érdekes módon, a tanárok fizetésemelésével ellentétben a miniszterek illetményének emelését nem kötötték az EU-tól „kapott” pénz egyetlen fillérjének beérkezéséhez sem.

Nem tartozik ránk?

Fű alatt emelték, fű alatt, visszadátumozva rakták fel a közszolgák -miniszterek és államtitkárok- illetményéről szóló adatlapokat, miután a 24.hu január elején közérdekű adatigényléssel fordult minisztériumokhoz, hogy kiderüljön, mennyi is a miniszterek fizetése. Az adatlapok pénteken kerülhettek fel december 31-i dátummal a kormany.hu-ra, vélhetően a vagyonnyilatkozati hullámra időzítve, amivel több száz dokumentum mögé elrejtve csempészhették fel a portálra. (A portál közérdekű adatigénylésére a múlt héten 15 nap hosszabbítást kértek a tárcák, mivel az adatigénylés teljesítése, vagyis a miniszteri illetmény összegének megadása „aránytalan munkaterhet róna az egyes minisztériumokra”.) Mintha nem lenne kutya kötelességük azokat, akik a forgószékükbe ültette őket és havonta biztosítja az apanázsukat, vagyis minket, a magyar választópolgárokat naprakészen tájékoztatni!

17,5 %-os emelés

Az adatokból kiderül, hogy ahogy sejtettük, nemcsak a Belügyminisztériumnál történt 17,5 százalékos emelés tavaly márciusban, hanem az összes minisztérium összes államtitkáránál és miniszterénél.

Így az államtitkároknak 1 millió 975 ezer forintról 2 millió 321 ezer forintra nőtt az illetményük, a minisztereknek pedig 2 millió 633 ezer forintról 3 millió 95 ezer forintra.

Az 5 milliósok klubja

Teljesen új információ, hogy egy harmadik miniszter csatlakozott az 5 milliós illetményű miniszterek exkluzív klubjába, aki nem más, mint Lantos Csaba energiaügyi miniszter. Lantoson kívül Nagy Márton gazdasági- és Csák János kulturális miniszter keres miniszterként 5 millió forintot, de ezt tudtuk korábban is.

Mint ismert, a miniszterek, államtitkárok illetményét nem törvény vagy más jogszabály szabályozza, hanem a miniszterelnök állapítja meg saját hatáskörében, ezért ha nem árulják el, nem lehet tudni, hogy mennyit keresnek az állami vezetők.

Szerző