Connect with us

Budapesti hétköznapok

Mi az: 15.000 millióból felújították, most beázott? Szabad a gazda? A Szépművészeti Múzeum!

roman-csarnok
Megosztás

Alig másfél éve telt el azóta, hogy az átadott épület Román Csarnokába a két sarkán jutott be a víz. Még vizsgálják, hogyan.

Dürer kora – némi vízfolyással….

Csütörtökön adta hírül az MTI, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt három hónap kényszerű zárvatartást követően szombattól ismét látogatható a Szépművészeti Múzeum, ahol az újraindulás alkalmából Dürer kora címmel időszaki kiállítás is nyílik. A hírről szintén beszámoló Indexnek azonban levelet küldött az intézmény egyik munkatársa, jelezve: csodálkozik az újranyitáson, amelyre szerinte amiatt sem kerülhet sor, mert a vasárnapi felhőszakadás során

„a Román Csarnok például teljesen beázott a falakat díszítő freskókkal együtt, és a műtárgyraktárak, illetve a földszinti állandó kiállítások is vízben állnak”.

A hír igaz…..

A lap megkereste a múzeum kommunikációs osztályát, amely megerősítette az információt:

tényleg beáztak június 14-én, ám szerintük a rövid idő alatt leesett extrém mennyiségű esővíz csak kisebb károkat okozott.

A Román Csarnok két helyen, a két sarkán ázott be, szerencsére a károk nem jelentősek,

a múzeum és a kivitelezők megvizsgálták az épület tetőszerkezetét, és megtették a szükséges lépéseket.

A vízbetörés pontos okának feltárása meg zajlik, a Román Csarnok addig sajnos nem látogatható. A javításokat a kivitelező garanciális munkák keretében végzi majd el. A vasárnapi nagy felhőszakadást követő további esőzések során már nem tapasztaltunk beázást”

– írták.

A Szépművészeti Múzeum és benne az évtizedekig a nézők elől lezárt Román Csarnok átfogó rekonstrukciója másfél éve ért véget, az intézmény 2018. október 25-én nyílt meg újra a látogatók előtt. A felújítás – amelynek során egyebek mellett a csarnok fölötti tetőszerkezetet is rendbe hozták – 15 milliárd forintba került, ebből 8,3 milliárdot költöttek a különleges, freskókkal díszített épületrészre.

eMAG

 

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük