Connect with us

Banánköztársaság

Dr. Kunetz: várom az olyan gittegylet megszólalását, mint a kormányzati érdekeket lelkesen kiszolgáló Kórházszövetség

Megosztás

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja rokona, családtagja holttestét, akkor annak megtekintéséért 5500 forintot kell fizetnie – Kunetz doktor különvéleménye…..

Kunetz Zsombor: ez van akkor, amikor a politika egy blöffből és nem a szakpolitikai tanácsadókból indul ki
Megosztás

Ha nem hallott volna róla….

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja rokona, családtagja holttestét, akkor annak megtekintéséért 5500 forintot kell fizetnie – írja az Úgy Tudjuk. A lapnak Dr. Jávor László, a kórház főigazgatója megerősítette, hogy 2019. április 1-je óta valóban él ez a díjfizetési kötelezettség.

Dr. Kunetz kiakadt, szerinte…

Az egészségügyi szakértő közösségi oldalán véleményezte a történteket:

„Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint nem etikus, de nem is szabályozott az az egyedi intézkedés, amit a A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója vezetett be, mely szerint fizetni kell annak, aki a kórházban elhunyt hozzátartozóját látni kívánja.

A helyzet az az, hogy ezt sem tudja jól az OKFŐ,

ez a kérdés igenis szabályozott, sokkal jobban, mint például az, hogy szedjen-e belépődíjat a kórház a látogatóktól, vagy fizetős legyen-e a mosdóhasználat. Lássuk akkor az idevonatkozó szabályozásokat:

  • 1. „Finanszírozott teljesítményként a finanszírozási szerződésben meghatározott és ténylegesen teljesített, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vett olyan egészségügyi szolgáltatás számolható el, amelynek megtérítésére más nem köteles, vagy nem kötelezhető.”- neak.gov.hu. Az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott egészségügyi szolgáltatás díjának elszámolása
  • 2. „Az aktív fekvőbeteg-ellátási intézményben az elhunyt betegek finanszírozása 0,80000 HBCs súlyszámnál nem lehet kevesebb, függetlenül az ápolási időtől és a HBCs csoporttól.” – 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet

Azaz az elhunyt beteg megtekintése igenis a közfinanszírozott tevékenységek közé tartozik,

hiszen a beteg egészségügyi tevékenység közben halt meg, így a NEAK finanszírozást a kórház megkapja. A NEAK finanszírozásban pedig, az elő-, illetve az utókezelés is beletartozik, jelen esetben a sajnos itt az utókezelés a boncmesteri szolgáltatások, ezek közül is a beteg megtekintését jelenti.

Különösen furcsa a dolog, hiszen a kórház akkor is kap NEAK finanszírozást, ha az elhunytat nem kezelte, csak például a mentő oda beszállította. (Ne nyissuk ki, hogy a NEAK finanszírozás mire elég, ezt a kérdést nem a betegen, vagy a hozzátartozóján kell leverni.)

Ennek tekintetében kíváncsian várom,

hogy a jelzett igazgató meddig marad a hivatalában, valamint a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága indít-e hivatalból etikai vizsgálatot, hiszen azon hozzátartozók aljas megsarcolása, akik éppen a legnagyobb fájdalmukat élik át mélyen etikátlan, és ezt talán még az Országos Etikai Bizottságban is érzik.

És persze várom az olyan gittegylet megszólalását is, mint a kormányzati érdekeket lelkesen kiszolgáló Kórházszövetség.”

https://varosikurir.hu/kunetz-doktor-a-halapenz-kivezetesere-orbanos-huszarvagassal/

FRISS!

Szerző

Click to comment

Leave a Reply

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük