Connect with us

Kerítésen innen

Kormányinfó: negyedével csökkenteni kell a gázfogyasztást

Megosztás

A gázfogyasztást csökkenteni kell: a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos takarékoskodást írnak elő.

izrael,
Megosztás

A kormány az energetikai, gazdasági helyzetet értékelte: megállapították, hogy egész Európában nehéz a helyzet, emiatt pedig gazdasági válság alakult ki. A szankciós politika nem váltotta be az ígéreteket, nőttek az energiaárak, ezért Magyarországon is gázárproblémák vannak.

A gázfogyasztást csökkenteni kell: a kórházak és a bentlakásos intézmények kivételével 25 százalékos takarékoskodást írnak elő

A jövő héttől közvetlenül az erdőgazdaságoktól is lehet majd fát venni, méghozzá hatósági áron – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Szerinte mindenkinek legalább 10 köbméter fát tudnak biztosítani ezek az erdőgazdaságok, ez elég lehet a fűtési szezonra.

Gulyás Gergely azt mondta az Oroszország elleni szankciókat, akkor másnap minden ár a gázé, az áramé felére csökkene. De az Európai Unió nem ezt az utat választotta. Gulyás szerint Oroszország soha nem látott profitra tett szert.

Mennyire hatékonyak az Oroszország elleni szankciók?

Gulyás szerint az éves gázfogyasztást nem lehet 12 egyenlő részre bontani, ezért az MVM egy úgynevezett jelleggörbe szerint számláz. Ezt a miniszter szerint nem kommunikálta kellő világossággal a cég, pedig a kormány erre kérte. „Ezért elnézést is kell kérnünk” – mondta Gulyás.

A miniszter kiemelte viszont, hogy ha valaki a végén összességében nem éri el az éves átlagfogyasztást, akkor

vissza fogja kapni azt a pénzt, amit év közben esetleg a jelleggörbés számolási mód miatt ráfizetett.

A Miniszterelnökségen nem támogatják az otthoni munkát, de a 18 fok előírását például támogatják. Azt Gulyás nem ígéri, hogy mindenhol ennyi lesz a hőmérséklet, de minden állami intézményben hidegebb lesz.

Az áruforgalmi egyenleg 975 millió euróval romlott, 1,150 milliárd euró deficitet mutatott – közölte csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az előző hónaphoz viszonyítva az export 10,2, az import 3,9 százalékkal csökkent. 

Forrás: kormany.hu / Telex.hu

Szerző