Connect with us

Kerítésen túl

Az Egyesült Államok 31. elnöke 31 évvel élte túl elnökségét

Megosztás

Herbert Hoover és felesége Lou Henry 1899-es esküvőjük után Kínába költözött, ahol a későbbi elnök bányamérnökként dolgozott. 1900 júniusában Tiencsinben érte őket a bokszerlázadás, amelynek során Hoover a barikádok építését irányította, miközben felesége egy kórházban dolgozott.

Herbert Hoover
Megosztás

Herbert Hoover és felesége Lou Henry 1899-es esküvőjük után Kínába költözött, ahol a későbbi elnök bányamérnökként dolgozott. 1900 júniusában Tiencsinben érte őket a bokszerlázadás, amelynek során

Hoover a barikádok építését irányította, miközben felesége egy kórházban dolgozott

MIután a Bewick, Moreing & Co. bányavállalat nyugat-ausztráliai tevékenysége királyi vizsgálatot kapott Herbert Hoover eladta részesedését és Londonba költözött.

Az angol fővárosban született meg első fiuk Herbert Hoover Jr. (1903). HH junior 1954 és 47 között az Einsenhower kormány külügyminisztere volt.

Hebert Hoover rendkívül sikeres volt, 1914-es vagyona már 4 millió dollárra rúgott (ez ma kb. 110 millió USD).

Az első világháború idején éjt-napallá téve dolgozott, hogy a háború áldozatainak élelmiszert gyűjtsön és juttasson el a rászorulóknak.

Megalakította a Belgiumnak segítő bizottságot (CRB), magán segélyszervezetének saját tulajdonú üzemei, szállítókapacitása volt.

1917-ben Woodrow Wilson elnök Hoovert felkérte a U.S. Food Administration vezetésére

Ez a szervezet országosan kampámyolt és gyűjtötte az élelmiszert. Miközben olyan kampányokat indítitt, mint a „húsmentes hétfő” és a „gabonamentes szerda”. Céljuk volt, hogy élelmiszerrel is megnyerjék Európában a nagy háborút.

1919-ben a kongresszus 100 millió dolláros (ez ma kb. másfél milliárd USD) költségvetéssel létehozta az American Relief Administration-t (ARA), ami átvette az amerikaiak európai segélyezését.

Herbert Hoover 1921 és 1928 között az USA kereskedelmi minisztere volt. Az ő nevéhez fűződik a rádiózásról szóló törvény (Radio Act of 1927), majd később a légközlekedést szabályozó testület (FAA) létrehozása. Később az országutak és autópályák biztonságossá tételén dolgozott.

Herbert Hoover
Herbert Hoover, three-quarter length portrait, seated, facing slightly right, listening to radio.

Az 1927-es nagy Missisipi áradás tíz várost öntött el, másfél millió ember kellett új helyre költöztetni. Calvin Coolidge elnök Hoovert bízta meg az újjáépítési munkákkal, amiben óriási segítsége volt Robert Russa Moton az afro-amerikai közösség vezetője.

Hoover egy évvel később megnyerte az elnökválasztási kampányt, de Motonnak tett ígéretét, miszerint kiáll a feketék jogaiért és őket is beemeli az adminisztrációba az elnök megszegte. Moton szakított vele, és később belépett a Demokrata Pártba.

Mivel Herbert Hoover saját erőből jókora vagyonra tett szert, elnökként fizetésére nem is tartott igényt, az egészet jótékony célokra ajánlotta fel.

A másfél évvel később érkező „Grerat Depression” lényegében már 1930-ban megbuktatta a Hoover adminisztrációt.

Az afro-amerikaiak átálltak a demokraták oldalára és 1932-ben Franklin D. Roosevelt elsöprő győzelmet aratott.

Herbert Hoover 1938-ban Európába utazott, találkozott Hitlerrel és Hermann Göring vadászházában szállt meg. A volt elnök őrültnek írta le a német kancellárt, de úgy vélte Németország nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra nézve, ám Roosevelt meggyőzte róla, hogy Hitler az egész világ békéjére veszélyes.

Miután kitört a II. világháború Hoover ismét belevetette magát a segélyezésbe, előbb régi belga barátainak segített, majd az első szovjet-finn háborúban (Winter War) a finn menekültek megsegítésére sietett.

A második világháború és Németország megszállása után az amerikai és a brit zónában megszervezte három és fél millió gyerek étkeztetését.

A Kongresszus 1958-ban hozott törvényt a visszavonult amerikai elnökök nyugdíjazásáról, évi 25 ezer dollárt szavaztak meg (ez ma kb 250 ezer), ám Hoover ezt az összeget minden évben eladományozta.

Az 1960-as elnökválasztáson győztes John F. Kennedy több pozíciót is ajánlott Hoovernek, ám ő nem fogadta el egyiket sem.

Herbert Hoover 91 éves korában 1964. október 20-án hunyt el New Yorkban. Állami temetésben részesült, a Kapitólum rotundájában ravatalozták fel, ahol két korábbi elnök Truman és Eisenhower, valamint Lyndon Johnson és Ladybird Johnson is őrt állt.

Hoovert 1964. október 25-én temették el születési helyén West Branch-ben (Iowa) az elnöki könyvtár mellett.

Herbert Hoover és Lou Henry Hoover sírhelye

Herbert Hoover 31 évvel és 230 nappal élte túl elnökségét, ezzel sokáig csúcstartó volt, ám a 98 éves Jimmy Carter már tíz évvel meghosszabbította ezt a rekordot.

A már említett Herbert Hoover Jr. 1969. július 9-én agyvérzése után három nappal, mindössze 65 éves korában hunyt el. Öccse a szintén Londonban született Allan Henry Hoover bányamérnök lett és a Stanfordon tanított. 1993. november 4-én Kaliforniában hunyt el, őt is is West Branch-ben az édesapja mellett temették el.

Allan Henry unokája, azaz Herbert Hoover elnök ükunokája Margaret Claire Hoover ismert konzervatív újságíró, aki 2008 és 2012 a Fox Newsnál dolgozott, majd a CNN-hez szerződött. Férje John Avlon szerkesztő a CNN-nél és szenior kolumnista a Newsweeknél.

Az elnök Herbert Hooverről nevezték el a híres Hoover vízierőművet a Colorado folyón. Varsóban teret neveztek el róla, de még a Hooverball medicin labda is az elnökről kapta a nevét.

Szerző