Connect with us

Bulvár

Vitaminmérgezés – Akár bele is halhat

Megosztás

A túlzott, ész nélküli vitamin szedés is okozhat mérgezést és a vitaminmérgezésbe szélsőséges esetben akár bele is halhat.

Megosztás

A túlzott, ész nélküli vitamin szedés is okozhat mérgezést és a vitaminmérgezésbe szélsőséges esetben akár bele is halhat. Nem árt ezt tudni korunkban amelyet akár a vitamin megszállottság korszakának is nevezhetnénk.

Nem akarunk riogatni de…

Túl sok vitamin fogyasztása káros lehet, ha „túl tolja”  a szedésüket Fontos, hogy tisztában legyen a vitaminok és ásványi anyagok szedésével kapcsolatos lehetséges kockázatokkal, és konzultáljon orvosával, mielőtt bármilyen étrend-kiegészítő kúrába kezdene.

Vitaminmérgezés

A vitaminmérgezés, más néven hipervitaminózis a vitaminok vagy ásványi anyagok túladagolása, amely súlyos egészségügyi problémákhoz vezethet. Akkor fordul elő, ha valaki hosszú távon túl sokat szed egy vitamin- vagy ásványi anyag-kiegészítőből, vagy egyszerre nagy adagot vesz be ezek valamelyikéből. A vitaminmérgezés tünetei a beszedett anyag típusától függően változnak, de lehet:

  • hányinger,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • hasi fájdalom,
  • fejfájás,
  • fáradtság,
  • zavartság.

A legsúlyosabb esetekben pedig  veseelégtelenséghez, májkárosodáshoz és akár halálhoz is vezethet.

Az idősek a legveszélyeztetettebek

Bizonyos emberek jobban ki vannak téve a vitaminmérgezés kockázatának, mint mások. Azok, akik egyszerre több étrend-kiegészítőt szednek, nagyobb kockázatnak vannak kitéve, csakúgy, mint azok, akik egyetlenből szednek nagy adagot hosszabb időn keresztül. Az idősek különösen veszélyeztetettek, mivel immunrendszerük az évek előre haladtával egyre gyengül ezzel párhuzamosan csökken elszívódási képesség is. Az olyan krónikus egészségi állapotú embereknek, mint a cukorbetegség vagy a szívbetegség, szintén óvatosnak kell lenniük a táplálékkiegészítők szedésekor, mivel azok kölcsönhatásba léphetnek az általuk szedett gyógyszerekkel.

Csak mértékkel

A vitaminmérgezés megelőzésének legjobb módja, ha csak szükség esetén szedünk étrend-kiegészítőket, és mindig követjük a címkén szereplő utasításokat. Az is fontos, hogy bármilyen étrend-kiegészítő kúra megkezdése előtt beszéljen orvosával, hogy megbizonyosodjon arról,  az biztonságos az Ön számára. Ha többféle étrend-kiegészítőt szed, fontos, hogy nyomon kövesse, hogy ne lépje túl az ajánlott napi adagot  ehhez a legjobb útmutatást az RDA az ajánlott tápanyagbeviteli értékeket közlő oldalain találja. Végül fontos, hogy tisztában legyen a kiegészítők és az Ön által szedett egyéb gyógyszerek közötti esetleges kölcsönhatásokkal.

Kapcsolódó

Szerző