Connect with us

Kerítésen innen

Orbán Viktor hőse és példaképe, Donald Trump alighanem megőrült

Trump
Megosztás

Donald Trump azt mondta, hogy arra ösztönözné Oroszországot, támadja meg azokat a NATO-szövetségeseket, akik túl keveset fizetnek. Az egykori elnök és feltételezett 2024-es republikánus jelölt kijelentésétől a Fehér Ház „elborzadt”.

Trump megőrült

Donald Trump, aki a republikánusok 2024-es feltételezett fehérházi jelöltjeként a második elnöki mandátumára törekszik kijelentette, hogy „bátorítani fogja” Oroszországot, hogy támadja meg az Egyesült Államok bármely NATO-szövetségesét, akiről úgy véli, hogy nem teljesítette pénzügyi kötelezettségeit. A Fehér Ház

„elborzasztónak és megdöbbentőnek”

minősítette a kijelentést, amit Trump szombaton, a dél-karolinai Conway-ben tartott kampánygyűlésen tett, a február 24-irepublikánus előválasztás előtt.

A volt elnök agya ledobta a láncot

A volt elnök aggodalmának adott hangot az Ukrajnának nyújtott segélyekkel kapcsolatban, amelyek segítségével  az megvédi magát az Oroszország által 2022 februárjában indított inváziótól. Trump szombaton azt állította, hogy egy meg nem határozott NATO- találkozón azt mondta egy másik államfőnek, hogy az Egyesült Államok az ő vezetése alatt nem fog megvédeni egyetlen „bűnöző” országot sem.

„Egy nagy ország egyik elnöke felállt, és azt mondta: Nos, uram, ha nem fizetünk, és Oroszország megtámad, megvéd minket? Azt mondtam, Nem fizettél, nem, nem védelek meg, sőt, arra biztatnám őket, hogy tegyenek, amit csak akarnak. Fizetned kell. Ki kell fizetni a számláit.”

A Fehér Ház szóvivője, Andrew Bates, akit ezekről a megjegyzéseiről kérdeztek, azt mondta:

„a legszorosabb szövetségeseink elleni gyilkos rezsimek általi inváziók bátorítása megdöbbentő és zökkenőmentes – és veszélyezteti az amerikai nemzetbiztonságot, a globális stabilitást és a hazai gazdaságunkat”.

A NATO-tagországok 2014-ben, miután Oroszország annektálta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet, megállapodtak abban, hogy átszervezik a hidegháború utáni kiadásaikat, és 2024-ig GDP-jük 2%-át védelemre fordítják.

Zene Putyin füleinek

A volt elnök szombati kijelentései komoly riadalmat keltettek  az amerikai politikai szakértők körében:

„Úgy hangzik, mintha Trump arra buzdítaná Oroszországot, hogy támadja meg NATO-szövetségeseinket”

– mondta David Corn , az MSNBC elemzője, a Mother Jones washingtoni irodavezetője az X-en. Eközben Alyssa Farah Griffin konzervatív politikai kommentátor azt mondta, Trump megjegyzései „zene” Vlagyimir Putyin fülének.

Forrás Guardian .

Ezeket olvasta már?

Trump,

Szerző