Connect with us

Bulvár

A nagyhét időjárása

vezet
Megosztás

Ez a hét sem az igazi tavaszi időjárás jegyében telik, de azért, az évszakváltás visszavonhatatlanul megérkezett.

Indul a hét

Hétfőn hajnalban, északkeleti, keleti országrészben fagypont köré hűlt a levegő. Napközben is még a térségünkben marad a hidegfront. Az ország középső sávjában erős, nyugaton és keleten mérsékeltebb ÉNY-i szél fúj. Országszerte változóan napos, időről-időre felhősebb égre és szórványosan kialakuló záporokra van kilátás. Egy-egy zivatar sincs kizárva. A déli, kora délutáni időszakban valószínű nagyobb számban záporok kialakulása. Éjjel általában gyenge vagy mérsékelt, fokozatosan D-iesre forduló légmozgás és kevés felhős, csillagfényes égbolt a valószínűbb. A szélvédett völgyekben, ismert fagyzugokban, derült égbolt esetén ismét magas a fagyveszély!

Orvosmeteorológia:

Hétfőn, hidegfront határozza meg időjárásunkat. 6-8 fokkal esik vissza a hőmérséklet a szombatihoz képest. A frontra érzékenyeknél fejfájás, a néhol megélénkülő szél miatt ingerlékenység, a koncentráló képesség csökkenése jelentkezhet. A megfigyelések szerint hidegfront érkezésekor a kardiális történések száma nő, mely súlyos estben szívizominfarktusként jelentkezik. A vezető tünet az elhúzódó nyomó jellegű mellkasi fájdalom, melyhez halálfélelem, sápadtság, verejtékezés, esetleg hányinger társul. Feltétlenül indokolt mielőbb orvoshoz fordulni.

Keddre melegfront érkezik DK-ire forduló és a Tiszától nyugatra eső térségben ismét felerősödő széllel. A délelőtti napsütést egyre több felhő szűrheti, illetve a délután folyamán vastagodó felhőzet sodródhat az ország fölé. Eső csak éjszaka esélyes, akkor is kevés helyen, kis mennyiségben lehet szemerkélés. Enyhülés kezdődik.

A folytatásban

Szerdán előreláthatólag marad az élénk, erős, néhol viharossá fokozódó DK-i szél. A széllel további enyhülés érkezik. Általában sok felhő várható, de itt-ott előbukkanhat a nap is. Délelőtt csak elvétve lehet rövid szemerkélés, délután, este, a Dunántúlon, majd éjszaka a középső és a keleti országrészben is nő az esélye szórványos záporok, zivatarok, kisebb esők kialakulásának.

Csütörtökre is élénk, erős D-i szél, enyhe, változóan napos-felhős idő ígérkezik elvétve futó záporral. Délután, este, egy északnyugat határvidéket érintő hidegfront okozhat főként északon, ott is foltokban hevesebb záporokat, zivatart.

Nagypénteken, majd  a húsvéti hétvégén és hétfőn is – egyelőre még jelentős előrejelzési bizonytalansággal, de – várhatóan ismét az enyhe időt hozó erős D-i szél és a melegfronti hatás kerül előtérbe. Szeles, zömében napos, mérsékelten felhős idő kialakulása körvonalazódik.

(Eumet)

Kapcsolódó

időjárás

Szerző