Connect with us

Kultúra

A szégyenletes Vidnyánszky-botrány szintet lépett

vidnyászky
Megosztás

A  kultúra barátai között hatalmas botrányt és visszatetszést szült, hogy Vidnyánszky Attila, a Nemezti Színház főigazgatója megtörve a több évtizedes szokást, nem volt hajlandó felhívni Kulka Jánost, akit Tordy Géza halála után a tizenegy legendás Nemzet Színésze a soraiba választott.

Kényúr a jobbágyok fölött

Vidnyánszky Attila, akinek hitbizományba adták Orbánék a teljes magyar színházi életet, úgy is viselkedik, mint egy kényúr, akinek a jobbágyai igazgatása a feladata. Az egykor tehetséges színházi rendező olyan mélyre süppedt a hatalom mocsarába, hogy alighanem maga sem látja saját egykori tehetségét és amit mostanában a színpadra álmodik, az kevés kivételtől eltekintve nem más, mint alibizés. Amit azonban  az utóbbi hetekben művel, az már a színházat csak érintőlegesen kedvelő embereknél is kiveri a biztosítékot.

Menekülés a felelősség elől

Múlt ősszel olyan súlyos baleset történt a színházában, hogy a két sérült színész a mai napig nem gyógyult meg. Vidnyánszky első ijedtében lemondott, majd a kulturális(?) kormányzat kérésére maradt a posztján, közben a felelősségnek még az árnyékát is elutasította, úgyhogy a napokban befejeződött vizsgálat (csodák, csodája) nem őt nevezte meg mint felelőst, hanem színház egyik ügyelőjét. Ezután kificamította a bokáját és teljes gyógyulásáig gátolta a nemzet színészeit abban, hogy megválasszák Benedek Tibor utódát, majd amikor ez végre megtörténhetett, jött az újabb botrány: Udvaros Dorottya megalázása szerződéshosszabbítás ürügyén, erről Molnár Piroska azt mondta, hogy

egy színháznak büszkének kellene lennie arra, ha Udvaros Dorottya nála van.

Csak ő nézi csimbum cirkusznak a Nemzeti színházat

A főigazgató itt sem állt meg: Tordy Géza halálla után a helyére választott Kulka Jánost nem volt hajlandó felhívni, azzal az átlátszó indokkal, hogy vidékre siet fia ballagására. Tetszenek érteni: nem volt ideje a kétperces gratuláló telefonra. Így azután megtörve a 24 éves hagyományt, delegálta a feladatot, alighanem véletlenül történt, de a lehető legjobb helyre, Molnár Piroskához, aki a Nemzet Színészei között is nagy respektnek örven. A történteket a művésznő az RTL csatornával osztotta meg, közvetlenül azután, hogy Vidnyánszky a lehető -bocsánat a szóért- legtahóbb módon ment neki az őt kérdezni akaró RTL-es riporternek.

Itt tartunk ma

Cserhalmi György  a Szinház Online-nek

„Mennyi indulatot vált ki a hatalmasokból, ha valaki ott van, ahova egyébként is való: a Nemzet Színészei között. Aki pedig irigyli tőlünk azt a pici szabadságot is, hogy tizenegyen dönthetünk a tizenkettedikről, annak az órája rossz irányba ketyeg. Már ameddig ketyeg.”

(Kép: Cseri László)

vidnyánszky

Szerző