Connect with us

Budapesti hétköznapok

Újranyit a Klauzál téri Kádár étkezde – Hogy a kockás abroszos, megfizethető áras variáció marad-e, az a jövő zenéje

Újranyit a Klauzál téri Kádár étkezde - Hogy a kockás abroszos, megfizethető áras variáció marad-e, az a jövő zenéje
Megosztás

A Kádár étkezde -kifőzde, étterem, kinek mi- titka: nem használtak mirelit alapanyagokat, mindent friss áruból készítettek, a csili-vili újítások messziről elkerülték, kizárólag hagyományosan és tiszta szívvel főztek – tartja a fáma.

A múlt

A szocreál berendezésű, apró kifőzde falait az ott járt hírességek dedikált fotói díszítették: például Kabos László, Papp László, Tolnay Klári, Gobbi Hilda, Böjte József, Sas József, Marcello Mastroianni, Sylvester Stallone, Vajna András. Az étterem a 2020-as bezárásakor is nagy valószínűséggel ugyanúgy nézett ki, mint a kezdetekben (piroskockás abrosz stb.).

A kor gyorsétterme volt, a környéken dolgozók szaladnak be rendes meleg ételért az ebédszünetükben; de nem csak ők.

A kifőzde valamiért (alacsony árak, gyors kiszolgálás, kiváló konyha, a forgalmas környék vonzereje…) művészek, olimpikonok, politikusok, újságírók, producerek törzshelyévé vált.

Bárki bárkihez odaülhet, mert valahol majdnem mindig van egy szabad szék a kockás abrosz borította asztalok mellett.

Kuriózum és nosztalgia…

A kifőzdét Kádár Béla alapította 1957-ben. Később – közel húsz évig – Garami Tibor volt a tulajdonos, majd Orbán Sándor vette át. Az étterem pincére és üzletvezetője az olimpiai ezüstérmes birkózó, Bárdosi Sándor édesanyja volt, aki közel negyven évig dolgozott a vendéglőben.

Nagyfiúként a ’70-es években kezdtem oda járni – mesélte a Blikknek Füzes Gábor.

Az egykori gettó területén volt, ettől hitték zsidó helynek, viszont nemcsak zsidó ételeket lehetett ott kapni. Péntekenként a bor- vagy vaníliasodóval felszolgált aranygaluska miatt mentünk, szombatonként pedig a sóletért. Ez utóbbit hagyományosan előző nap hosszú órákig készítették és nagyon finom volt. Ha nem ezeken a napokon mentem, akkor általában kacsamájat ettem pirított krumplival, ez verhetetlen volt a Kádárban. Szinte kinéztek onnan az üres tányérral.

Rengetegen várták, hogy leülhessenek, az utcán kígyózott a sor.

A lényeg az volt, hogy gyorsan, olcsón és jót egyen az ember és ha már jól lakott, menjen a dolgára és adja át a helyét másnak. 

A cechet pedig a kijáratnál lévő tulajdonosnak kellett bemondásra kifizetni.

Megkérdezte, hogy mit ettünk-ittunk és az alapján fizettünk. (…) A bizalom persze jólesett, ám Orbán úr hihetetlen szivacs agyával minden fogyasztást memorizált. Egyszer véletlenül elfelejtettem bediktálni a savanyúságot és miután végeztem a felsorolással, hozzátette: „és egy paradicsom saláta”. Vérbeli vendéglátós volt.

A Covid-áldozat újjáéled

Némi elengedhetetlen felújítást követően – ősszel újra várja az éhes betérőket a kifőzde, amit Kádár Béla alapított 1957-ben. Később – közel húsz évig – Garami Tibor volt a tulajdonos, majd Orbán Sándor vette át.

Az étterem pincére és üzletvezetője az olimpiai ezüstérmes birkózó, Bárdosi Sándor édesanyja volt, aki közel negyven évig dolgozott a vendéglőben. 

Vissza 2024-be!

„Tenner Beni, a Costes Catering részlegünket vezető kollégám hívta fel rá a figyelmemet, hogy eladó a legendás Kádár Étkezde, én 24 órán belül eldöntöttem, hogy ebbe a kalandba is belevágunk, ugyanis a Kádár Étkezde olyan színfoltja volt a városnak, amit nem szabad veszni hagyni”

– mondta az új tulaj, Gerendai Károly. A vállalkozó Costes nevű étterme kapott elsőként Michelin-csillagot Magyarországon, 2010-ben, majd 2016-ban Costes Dowtown étterme, 2022-ben pedig a szintén a cégcsoporthoz tartozó Rumour by Rácz Jenő éttermük is megkapta az elismerést. Gerendai azonban nem csupán fine diningban utazik, több más jellegű gasztronómiai vállalkozásba, például a Digó Pizza-hálózatba is beszállt. Alig két hete jelentették be, hogy a MÁK étteremben is 50 százalék tulajdonrészt szereztek a Costes Holdinggal. A szemfülesebbek már a Gourmet Fesztiválon is kiszúrhatták, hogy

a Kádár Étkezde önálló standdal jelentkezik (a kínálatban volt sólet, marhapörkölt tarhonyával, főtt marha is meggy- vagy paradicsommártással), és ez már annak az előjele volt, hogy a népszerű kifőzde feltámad.

Kapcsolódó

Szerző