Connect with us

Budapesti hétköznapok

Búcsú Újlipócia egyik különlegességétől

újlipócia
Megosztás

Lassan, lassan mindent elönt -Újlipóciát is- a modernitás, de annak nem minden esetben a kívánatos irányzata, hanem a tömeg ízlést, sőt a tömegturizmust akár a múlt elpazarlásának árán is kiszolgáló fajtája. Ennek a folyamatnak  áldozata lett Újlipótváros egyik különlegessége a Tátra utcai  „Húsimádó” is. 

Már Bächer Iván ís

A Phönix-ház masszív tömbje közel száz éve, 1928-29-ben épült, azóta van (volt) ott hentesüzlet, a Pannónia utcai oldalon pedig gyógyszertár — mint ahogy Bächer Iván írja,

„kettőről tudom, hogy a kezdetektől, tehát immáron hetvenöt éve kontinuus (ma már 95 éve — K.M.). Az egyikről mindenki tudja ezt: a Pannónia és a Wallenberg utca sarkán lévő gyógyszertár, berendezése is alig változott a nyitás óta. A másikról már kevesebben tudják, hogy lassan háromnegyed évszázada nem változott a profilja: kezdetektől húst mérnek benne – a sarki hentes a háború előtt a Köztisztviselők Fogyasztási Szövetkezetének húsboltja volt. Működött még a házban fotográfus, aki a házban lakó gyermekeket ingyért vette le. Volt itt gyermekkocsi-szaküzlet, zöldséges, no meg tejcsarnok is. Ma már egy gyerek, mondjuk egy negyvenéves, azt se tudja, hogy az micsoda.” — a Phönix-ház már a kezdetektől fogva kis üzletek, szolgáltatások (itt nyílt az egyik első kutyakozmetika) és intézmények (egy iskola is működött ott kezdetben) sokaságával csatlakozott be az újlipótvárosi „ellátó hálózatba”

Az erős forint idején

A Húsimádó kiköltözésével lekerültek a bejárat melletti táblák is, s a felszínre bukkanó falfeliratok megint egy másik történelmi korszakba visznek minket: október.cukor.liszt, szabad cukor.kristály 6,80.szabad zsír — no de mikor is volt 6,80 a cukor kilója?! — ez a háború utáni jegyrendszer ideje, s 1946-ban, amikor a pengő hiperinflációja után bevezették a forintot, s ezt követően rögzítették az alapvető élelmiszerek árát (agrárolló), a cukor ára 7 forint volt, s 1968-ra is csak 9,80-ra emelkedett.

A húsimádó megy a Zing burgeres jön

A költözés oka a ház és a hentesüzlet közti, hosszú évek óta húzódó, de megoldást nem találó konfliktus — a Húsimádó a hírek szerint a Csanády utca 8. alatt nyit újra, a Tátra utcai üzlethelyiségbe pedig egy Zing burgeres költözik — az airbnb-k, turistahajók és a városnegyed belső szövetébe behatoló streetfood Bermuda háromszögében vajon merre visz az út?…

Újlipócia hagyományait féltő bejegyzést és a fotót K. M. oldalán találtuk.

Ezeket olvasta már?

 

Szerző