Connect with us

Kerítésen innen

Ha Magyarországon élsz, akkor csak és kizárólag a Fidesz miatt fizetsz mindenért sokkal, de sokkal többet, mint más európai országokban tennéd

Ha Magyarországon élsz, akkor csak és kizárólag a Fidesz miatt fizetsz mindenért sokkal, de sokkal többet, mint más európai országokban tennéd
Megosztás

Azt szinte minden „kerítésen túlra” látogató hazánkfia-lánya a saját bőrén tapasztalhatja meg, hogy „színre-szagra-küllemre-bellemre” ugyan az az árucikk olcsóbb, mint Magyarországon. Úgy tűnik, hogy berendezkedtek, akik tehetik, a havi egyszeri külhoni nagybevásárlásra és a felzúdulás mértéke nem éri el az ingerküszöböt.

„A 2400-2500 forintba kerülő croissanok körül kialakult vitáról….”

Vági Márton pécsi újságíró, aki közel egy éve elhagyta az országot, mert szerinte egyre élhetetlenebb lett, közösségi oldalán írta meg tapasztalatát:

„Van állítólag több budapesti üzlet is, ahol ennyibe kerülnek a croissanok. Máltán van egy Busy Bee nevű hely, ahol hasonló prémium croissonokat (is) árulnak, minden földi jóval megtöltve.

Mikor utoljára ott voltam pár hónapja, akkor azt hiszem 3-4 euró között mozogtak ezek a termékek, de ezt kb. díszdobozban kapod és tényleg baromira finom.

Ettől függetlenül én egy kicsit soknak tartok 4 eurót egyetlen egy csokis/karamellás/pisztáciás croissanért, de hát erről is szól az európai középosztály élete: néha belefér valami, ami amúgy nem ér annyit, de örömet okoz, mert finom.

6-7 eurót viszont már biztosan nem adnék érte, a budapesti árak pedig euróba átszámolva ennyire jönnek ki.

De nem a budapesti kereskedő a hibás itt, dehogyis

A máltai 4 eurós termékből 72 centet visz el a máltai állam ÁFA-formájában, a 6 eurós magyar termékből 1,86 eurót.

Ami Magyarországon 6 euró, az Máltán azért csak 4, mert itt az állam nem rabolja ki olyan mértékben a kereskedőt, mint teszi azt Magyarországon.

Nincs rekordmagas ÁFA, ilyen-olyan különadó, meg háborús védelmi pénz, ráadásul attól sem kell félni, hogy a helyi döbrögi hülye gyerekének megtetszik az üzlet és egy visszautasíthatatlan ajánlattal einstandolja azt. Ha Magyarországon élsz, akkor csak és kizárólag a Fidesz miatt fizetsz mindenért sokkal, de sokkal többet, mint más európai országokban tennéd.”

Bevásárlás itthon, és bevásárlás Ausztriában, Spanyolországban és Hollandiában

Kint élő magyarok mesélnek az árakról és a bérekről. Mindehez két adat:

a magyar élelmiszerárak az uniós átlag 98 százalékára kúsztak fel, a magyar bérek viszont az uniós átlagbér 39 százalékát teszik ki.

Rengeteget költünk külföldön

A forgalomcsökkenéshez minden bizonnyal köze van a bevásárlóturizmusnak is, azaz az emberek nem Magyarországon, hanem valamelyik szomszédos ország boltjaiban vásárolnak. Ezt támasztják alá a KSH turisztikai statisztikái is, amelyek szerint

2023. utolsó negyedévében 1 305 000 utazást tettek külföldre a magyarok „termékek és szolgáltatások vásárlása” címszóval, 2022. azonos időszakában ez a szám még éppencsak 1 millió volt, azaz kb. harmadával emelkedtek az ilyen utazások.

Eközben ugyanebben az időszakban a külföldön termékekre és szolgáltatásokra költött összeg duplázódott a 2022. végén mértekhez képest. A tavalyi utolsó negyedévben ez 78 milliárd forint volt, mialatt egy évvel korábban csak 36 milliárd. Még durvább a különbség a „szórakozás, szabadidő és egészségmegőrzés” esetén, itt a tavalyelőtti év végi 99-ről 156 milliárd forintra ugrott a külföldön elköltött pénz mennyisége.

A bevásárlóturizmus hatását igazolja, hogy mint kiderült: már több száz kilométert is képesek autózni a magyarok, hogy Szlovákiában vásároljanak be. A vevők szerint ugyanis számos termék olcsóbb ott, mint Magyarországon, például a sör, a tészta, a chips, de egy Szlovákiában élő magyar azt is elmondta, legalább 10 százalékos különbség van szinte minden termék, a szolgáltatások áraiban.

Ahhoz, hogy a helyzet változzon, érezhető adócsökkentésre lenne szükség.

Kapcsolódó

Szerző