Connect with us

Kerítésen innen

Jöhetnek a Nemzeti Energiaital-boltok? – Orbán rendeletileg tüskénkedett….

Kínai légikikötőt szeretne a kormány Ferihegyre - A részletekről egy mukk sincs
Megosztás

Elkészült az a kormányrendelet-tervezet, amellyel a kormány a 18 éven aluli fiatalok energiaital-vásárlását tiltaná be. A kormány honlapjára pénteken felkerült szöveg alapján az energiaitaloktól életkori korlát alapján elzárt fiatalok ugyanúgy nem vásárolhatnának ilyen italokat, mint ahogy dohánytermékeket sem. 

Hová ez a sietség?

Nem tudom, ki, hogy van vele, de a tiltás nem az a módszer, ami okvetlenül a legcélravezetőbb. Sokkal inkább hallgat az ifjúság az értelmes magyarázatra, hiszen míg az előbbi dacot vált ki „minden jól funkciónáló”, lázadni akaró tiniből, addig az ész-érvek vitára késztetik őket, majd gondolkodásra  és a végén jó esetben elhatározásra. Minden esetre látható, hogy ez „illiberáliséknál” nem járható út, marad a tiltás. A kormányrendelet-tervezettel eddig az volt az elképzelés, hogy az április 2-án,

“A gyermekek egészségének megőrzéséről”

címet viselő KDNP-s törvényjavaslat elfogadásával igyekszik visszaszorítani a kormány a fiatalok – túlzott mennyiségben ártalmas – energiaital-fogyasztását. Úgy tűnik, a kormánynak nem volt türelme kivárni, amíg az Országgyűlés a szeptemberben kezdődő őszi ülésszakon elfogadja a szigorítást, hanem az amúgy kétharmados kormánypárti többségű törvényhozást megkerülve, a rendeleti kormányzás előnyeit kihasználva kormányrendelettel éri el ugyanezt.

A vásárlási tilalom 1,681millió 18 év alatti fiatalt – köztük csecsemőket és óvodásokat is – érint, továbbá 17 energiaital-gyártó és -forgalmazó vállalkozást.

A szöveg szerint azonban a tilalom csak bizonyos összetevőket tartalmazó italokra vonatkozik. Olyanra,

amely legalább 15 mg/100ml mennyiségben tartalmaz bármely, a metil-xantinok csoportjába tartozó vegyületet, vagy tartalmaz metil-xantint és a következő anyagok bármelyikét: ginseng, L-arginin, inozitol, glükuronolakton, taurin.

Nem ám vaktában…., tudományosan!

A tervezethez csatolt hatásvizsgálati lap emlékeztet, hogy a 2011-2023 közötti 12 évben

“összesen 565 esetben érkezett jelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről, rosszullétekről, kellemetlen tünetekről”. A bejelentett események 26%-a lányokat, 74%-a pedig fiúkat érintett. Az elfogyasztott mennyiség 1 deciliter-2,5 liter/fő között változott, és az energiaitalt 21,5%-ban alkohollal együtt fogyasztották.

A tünetekkel, rosszullétekkel érintett 450 fő 74%-a 18 év alatti fiatal volt a statisztika szerint, ezért a tervezet az energiaital-fogyasztás káros hatásainak megelőzését célozza. A Fidesz és a KDNP tavaly október elején jelentette be, hogy kezdeményezik: tiltsák be az energiaital-vásárlást a 18 éven aluliak számára. A fél év alatt elkészült törvényjavaslat szerint

napjainkban a fiatalok többsége divatosnak tartja az energiaital-fogyasztást, szinte üdítőitalként tekint a megnyerő ízű energiaitalokra, amelyeket korlátlanul fogyaszt”.

Az, hogy gyerekek ne vehessenek energiaitalt, nem először vetődik fel, a kormány már 2012-ben is megkezdte egy ilyen jogszabály előkészítését. Ebből lett végül a népegészségügyi termékadó. Később, 2015-ben a DK vetette fel újra a kérdést, mire a szaktárca jelezte, vizsgálják a lehetőséget, majd 9 évvel később jöttek a kormánypártok, és eladták saját ötletként.

Kapcsolódó

Forrás

lengyel

Szerző