Connect with us

Kerítésen túl

Újabb magyar vétó nehezíti az EU egységét

vétó
Megosztás

Az EU-nak nem sikerült egységesen fellépni az újabb magyar vétó miatt, a venezuelai alighanem elcsalt választások ügyében.  Így nem adhatták ki a közös nyilatkozatot amelyben az EU aggodalmát fejezte ki a szavazás állítólagos „hibái és szabálytalanságai” miatt, és nagyobb átláthatóságra szólított fel.

Eredmény????

Nicolás Madurót venezuelai elnököt hirdette ki a július 28-i elnökválasztás győztesének a kormány által ellenőrzött választási testület, amely a szavazatok mintegy 51 százalékát adta ellenfelének, Edmundo González Urrutiának 44 százalékához. A kormány azonban elmulasztotta elmagyarázni, hogyan számították ki és ellenőrizték ezeket az eredményeket.

Az EU-tagországok hétfőn közös nyilatkozatot akartak elfogadni, amelyben aggodalmukat fejezték ki az eredménnyel kapcsolatban, de Budapest álláspontja megakadályozta őket – mondta a POLITICo-nak két, a megbeszéléseket ismerő tisztviselő.

A vétó után

Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője ezt követően a saját nevében tette közzé a nyilatkozatot – amely szerint

„a hazai és nemzetközi megfigyelők hiteles jelentései szerint a választásokat számos hiba és szabálytalanság kísérte”.

Ellenőrzés hiánya

„A [venezuelai] ellenzék által a nyilvánosság számára hozzáférhetővé tett adatok gyökeresen eltérő eredményt kínálnak az ország hatóságai által bejelentetttől”

– áll Borrell második közleményében.

Amíg a szavazási jegyzőkönyvet nem hozzák nyilvánosságra és nem ellenőrizték, a már bejelentett választási eredmények nem ismerhetők el.

Elég volt a magyar vétókból

Magyarország vétója rámutat arra, hogy az EU külpolitikájának alapvető hibája, hogy a döntéseket – beleértve a Venezuelával szembeni esetleges jövőbeni szankciókat is – a blokk 27 tagországának egyhangúlag kell elfogadnia. Ez arra késztetett több országot, mint például Németországot, hogy a külpolitikai döntések minősített többséggel történő meghozatalát szorgalmazzák.

Ne feledjük, hogy a magyar külügyminiszter februárban egy baráti poszttal emlékezett meg Maduro elnök tevékenységéről.

Kapcsolódó

vétó

Szerző