Connect with us

Kerítésen innen

Öröm és üröm – Térdprotkó-robotasszisztens segíti a műtéteket, no nem TB-re, hanem 3,8 millió forintért / láb

Öröm és üröm - Térdprotkó-robotasszisztens segíti a műtéteket, no nem TB-re, hanem 3,8 millió forintért / láb
Megosztás

Aki érezte már, hogy mekkora kínnal jár, ha tropára ment a térde és protézis beültetésének szükségességét állapította meg a doki az tudja, hogy mennyit számít akár egy-egy nap is, amíg az áhított beavatkozás meg nem történik. A NEAK információja szerint erre a műtétre átlagosan Magyarországon 273 nap a sorban állás ideje.

Ez van most

Az izmok által alig védett térdízület nagyon sérülékeny, ezért balesetből eredő térdelváltozások, ízületi gyulladás vagy időskori porckopás esetén térdprotézisre lehet szükség.

A térdprotézis-műtétek várólistája a leghosszabb, jelenleg 10 362 beteg található rajta, az átlagos idő 273 nap:

a szerencsésebbek 57 nap alatt új életet kapnak, ha a szegedi klinikára kerülnek, amennyiben Szombathelyen jegyzik elő, már más a helyzet: a Markusovszky Kórházban 659 nap az átlagos várakozási idő. A legtöbben, 1500-an Budapesten, az Uzsokiban, illetve közel 1000-en Szombathelyen várnak protézisre. A várakozási idő hosszát általában a kórházak helyi viszonyai határozzák meg. Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója arról beszélt az Economx gazdasági portálnak adott interjúban, hogy

kötelezővé tették, hogy az intézményeknek gondoskodniuk kell a megfelelő betegtájékoztatásról, és el kell mondania a kezelőorvosnak vagy éppen a várólista-felelősnek, hogy hol érhető el kisebb várakozási idő mellett az ellátás.

Köszönjük Pintér miniszter…, ja, nem

Friss hír, hogy budapesti magánklinikára érkező amerikai fejlesztésű ROSA mesterséges intelligenciával támogatja a sebészt a térdműtéteknél, a protézis így az egyedi anatómiai eltérésekhez is jobban alkalmazkodik. Több százezer műtét tapasztalatait táplálták a gépbe, ami félmilliárd forintos beruházással került a tengerentúlról Magyarországra.

Igen, jól olvasta létezik, megvehető, -például egy stadion árának töredékéért!- de a regnáló kormány ezen területér felelős minisztere nem veti latba minden befolyását főnökénél, hogy az Ön életminősége jobb legyen.

Viszont, ha van térdenként 3,8 milliója….

Félreértés ne essék, nem a magánklinikát kárhoztatom azért, hogy igyekeznek a legjobb megoldást használni a betegeik érdekében, sokkal inkább a figyelemfelhívás a cikk célja, az, hogy

kapjunk már a fejünkhöz és követeljük a kormánytól, hogy a köz számára fontos dolgokra költse a pénzünket, mert ez nekünk ugyanúgy jár, mint az egy -pár- határral arrébb -nyugat felé, természetesen- élő unióstársaknak.

Az ortopédiai ellátásokra szakosodott, nemzetközi protokollokat alkalmazó EMINEO Magánkórház augusztus végén nyitja meg az ország első Ortopéd Robotsebészeti Centrumát. Egy speciálisan erre a célra kialakított műtőben 20 fős, ortopéd sebészekből és szakdolgozókból álló robotsebészeti csapat fog térdprotézis-beültetést végezni az amerikai fejlesztésű ROSA sebészeti robottal. A technológiát Európában mindössze 80 helyen alkalmazzák.

„A robotasszisztált protézisműtétek teljesen új sztenderdet honosítanak meg a szakmában. A ROSA még a legtapasztaltabb sebészeink számára is olyan átfogó támogatást biztosít, amely a műtéti eredményekben kézzelfogható betegelőnyként jelenik meg, nem kell kompromisszumot kötni a stabilitás és a mozgásszabadság között”

– mutatott rá dr. Knoll Zsolt PhD, az EMINEO Magánkórház alapító orvosigazgatója, a Robotsebészeti Centrum vezetője. Régiós oktatásközpontként lehetőséget nyújtanak az új eszköz használatának elsajátítására.

Nyugi, dokikra azért szükség van…

Fontos tisztában lenni azzal, hogy a ROSA® semmilyen beavatkozást nem végez önállóan. (Maga a név az angol RoboticSurgicalAssistant kifejezés rövidítése.)

A robotasszisztens feladata a protézisek rendkívül precíz beépítését szolgáló műtét közbeni adatalapú javaslatok kidolgozása, a képalkotás és az orvos teljes körű támogatása. Ez azt is jelenti, hogy a robotsebészeti beavatkozás során minden döntést a műtétet vezető sebész hoz meg, így arról is dönthet, hogy felülbírálja a robot egy-egy javaslatát.

A sebész minden esetben a saját korábbi tapasztalatai alapján dönt, ami egy gyakorlott kolléga esetében akár 2000-3000 operációt is jelenthet. Ezt a döntési folyamatot, a multicentrikus adatgyűjtésnek köszönhetően a robot, valós időben, további több százezer műtét tapasztalatával támogatja – mutatott rá Knoll Zsolt. A robotasszisztens teljes körű szövetértékelést végez a műtét előtt, közben és utána, ezzel segítve elő a lehető legkisebb szöveti sérüléssel elérhető térdszalagegyensúlyt, a műtéti regenerációt követően pedig a természetes mozgás érzetét. Emellett kétdimenziós képekből 3D modelleket és vágási útmutatót hoz létre, így rendkívül pontos tervezést, műtéti precizitást és magasabb szintű orvosi kontrollt tesz lehetővé. Mindennek köszönhetően a ROSA® rendszer a korábbiaknál jobban reprodukálható eredményeket kínál, miközben messzemenően figyelembe veszi a páciensek egyedi jellemzőit. Így garantálja azt is, hogy a beépített protézisek ezen egyedi értékek alapján alacsony szövődményaránnyal, magas pontossággal és kényelemmel szolgálják a protetikai beavatkozáson átesett ügyfelek felépülését, illetve mozgásuk szabadságát.

…és most jöjjön az ára….

Az EMINEO Magánkórház évente átlagosan 180-200 térdprotézisműtétet végez, a jelenlegi várakozási idő 1,5-2 hónap. „Ez a hosszú idő főként az egyedi sablonok 6 hetes gyártási idejének és az előkészítő vizsgálatoknak tudható be”

– mondta az orvosigazgató hozzátéve, hogy

a robotasszisztált eljárásban nincs szükség sablonokra és a műtéthez használható képalkotó diagnosztikára, ezért a várakozási idő akár 2-3 hétre is rövidülhet. Ennek eredményeként a műtétek száma jelentősen nőhet, elérve akár az évi 500-600-at

Arról, hogy a robotasszisztált térdprotézis-beültetésnél a magánklinikán milyen költségekkel kell számolni, közölte, hogy ennek ára a hagyományos műtéteknél 25 százalékkal magasabb, az egyedi protézisbeültetéshez képest pedig 9 százalékkal többet kell ezért fizetni, tehát

az összes pre- és posztoperatív vizsgálatot és ellátást magában foglaló, robotasszisztált térdprotézisműtét ára 3,8 millió forint 

– ismertette a centrumvezető. Mint megjegyezte,

ez transzparens, rejtett költségek nélküli ár, amely a robotasszisztált műtét és a protézis mellett teljeskörűen tartalmazza a műtétet megelőző góckutató vizsgálatot, a szükséges kontrollokat a varratszedés időpontjáig és a varratszedést, a bent tartózkodás alatti gyógytornát, a teljes ellátást, valamint a mobilalkalmazás-alapú rehabilitációs támogatást.

A klinika közlése szerint

részletfizetési konstrukciók is rendelkezésre állnak a betegek számára, illetve rövid ideig a robotasszisztált műtétekre bevezető kedvezményt is kínálnak.

Kapcsolódó

Szerző