Connect with us

Bulvár

Időjárás: a viharok kapujában

időjárás,
Megosztás

Hatalmas viharok várhatók a mai napon, de a hőmérséklet csak keveset csökken. A mai időjárás komolyan megviselheti szinte bárkinek az egészségét.

Erősödő szél

Hétfőn a tőlünk eddig nyugatra elhelyezkedő frontrendszer kissé keletebbre tolódhat. Hatására a Dunántúl felett felerősödő É-i széllel és tartósabb felhősödésekkel pár fokot csökken a hőmérséklet, míg a középső és keleti országrészben, a rendszer melegfronti oldalán D-i áramlással marad a fülledt hőség és a vékonyabb felhőzet melletti naposabb idő. Délelőtt, a Nyugat-Dunántúlon még előfordul zápor, zivatargóc, keletebbre nem valószínű csapadék. Nagyjából a Duna tág környezetétől keletre elvékonyodó, feloszló felhőzet és napsütés látszik jellemzőbbnek. A délutáni időszakban nyugaton is csökken a csapadék esélye, a felhőzet is elvékonyodhat, de csak átmenetileg, mert a kora esti óráktól ismét nő a szórványos zivatargócok kialakulásának esélye. Heves viharok kialakulásának is kedvező lesz a légkör. Az éjszaka első felében még többfelé lehet zivatar, majd éjfélt követően már csendesedhet a légkör, de nyugaton és délen még hajnalban is lehet csapadék.

Viharok az ünnepen?

Kedden (aug.20.) folytatódik a változékony, fülledt időjárás. Nyugaton lehet mérsékeltebb a meleg, míg keleten alig csökken a hőmérséklet, marad a hőség. A nap nagyobb részében gyenge, változó felhőzet melletti napsütéses idő lesz a jellemző. Zápor, zivatar a hajnali, kora reggeli időszakban elvétve, majd este és az éjszaka első felében ismét nagyobb számban alakulhat ki, de továbbra is csak szórványosan. Ekkor heves, felhőszakadással, szélviharral, jéggel is kísért gócok kialakulásához is kedvezőek lesznek a légköri féltetlek. Most az látszik esélyesebbnek, hogy az ország északi 2/3-án alakulnak ki zömében a zivatargócok, míg a déli határvidéken kevéssé valószínű csapadék.

(EUMET)

Ez is augusztus 20.

időjárás

Szerző