Connect with us

Budapesti hétköznapok

Madáchosok – A tanügyi botrány sűrűjében

tanügyi botrány, madách
Megosztás

Tegnap este, a legújabb tanügyi botrány okán, szépszámmal jöttek össze az intézmény épülete előtt a nemcsak a fővárosi Madách Imre gimnázium, de az egész oktatás jövőjét féltő tüntetők. A kormány által rövidúton kirúgott igazgatójuk mellett demonstráltak diákok, tanárok és szülők.

Hogy miért kell egy tanórán a mobiltelefon?

A teljesség igénye nélkül csupán néhány szempont.
1. Mert a lebutított szöveggyűjteményekből hiányzik a magyar- és világirodalom számos, emblematikus verse, amelyet telefonon olvasunk.
2. Mert az irányzatos, egyre jobban leegyszerűsített történelemkönyvekből hiányzik az a forrás, amelyre a tankönyv hivatkozik.
3. Mert a tizenoldalas feladatlapokat nem tudom kinyomtatni az erőforrások hiánya és a papírpocsékolás elkerülése miatt.
4. Mert csoportos feladatokhoz, órai prezentációhoz szükséges háttér-ismereteket biztosít.
5. Mert 2024-et írunk.
Ezzel együtt nagyon meghatott az a pedagógiai éleslátás, szakmai hozzáértés és jóindulat, amelyet mind a diákok, mind a Madách Gimnázium tanárai számára fogalmazott meg Bencsik András (a Demokrata című folyóirat főszerkesztője. a szerk.) 

…jön a pedagógustársadalom egy kisebbsége, amely a linkségre, a pofázásra, a lázadásra szívesen kapható, és elszabotálja a döntést, pedig a tiltás az önálló gondolkodásra nevelő stratégiai döntés.”

Értjük? A tiltás mint önálló gondolkodásra nevelő stratégia.
Nemkülönben nagyon tetszik Boros Bánk Levente ( a Nézőpint Intézet elemzési igazgatója, a szerk.) értékes hozzászólása és előremutató szakmai tanácsa:

” Csesszék meg! Szervezzék meg úgy az órát, hogy ne kelljen mobiltelefont használni!”

Ugyenezen szakértő szíves közlése alapján („Bejött a tanár, leadta az anyagot, hát megtanultuk! Nem is értem!”) át kell gondolnom, hogy az élményszerű, a diákot ösztönző/bevonó, az életkori sajátosságaira építő órák helyett egy leadó/kikérdező/számon kérő didaxist alkalmazzak.
A 21. századi kihívások, a hihetetlenül gyorsan változó körülmények közepette ez csak hasznára válhat mindenkinek

-olvastuk a bejegyzést Juhász Erzsébetnek a gimnázium egyik tanárának közösségi oldalán.

De mi is történ  valójában?

Így indult a legújabb tanügyi botrány: a nagyon jónevű gimnázium igazgatója hétfőn közölte a diákokkal, és a szülőkkel, hogy az iskola úgy döntött, élve törvény adta jogával, az új tanévben sem  gyűjti be reggelenként a diákoktól a telefonokat, tableteket, laptop-okat:

Szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva)nem vesszük el. Iskolánk pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel-

-állt a közleményben, amely pontosan megjelölte azt a bizonyos paragrafusát is a rendeletnek, amely a döntést arról követik-e a minisztérium (meggondolatlan, szakmaiatlan) rendeletét az igazgató hatáskörébe utalja.

A szaktárca válasza se váratott sokáig magára:

„Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”

– indokolt a Belügyminisztérium és közel 25 év után  kirúgta Mészáros Csaba igazgatót.

A tanügyi botrány kiváltotta szerdai tüntetés után hétfőn este 18 órára hívják, a Belügyminisztérium elé, a demonstrálókat a szervezők.

Előzmény

tanügyi boltrány, madách,

Szerző