Connect with us

Bulvár

„Itt van az ősz,” tényleg?

ősz
Megosztás

Az ősz első hete sokkal inkább a nyár meghosszabbított kiterjesztése, mint az úgynevezett csendes „aranyősz”. Egyszóval marad a kánikula.

Vár a strand!

Csütörtökön délelőtt zavartalanabb napsütés várható, majd délután mérsékelt gomoly- és fátyolfelhőzet zavarhatja itt-ott a napsugarakat. Délelőtt gyenge légmozgás lesz jellemző, majd a délutáni időszakban, keleten felélénkülhet az ÉK szél. Számottevő eső sehol sem esik. Késő délután, estefelé, a Tiszántúl térségében nem kizárt egy-két, helyi zápor, lokális zivatargóc kialakulása. Abban a térségében sem lesz jellemző a csapadék. Éjjel ismét országszerte legyengül a légmozgás. Keleten mérsékelt felhőzet, másutt derült égbolt melletti csillagfényes, nyugodt idő a legvalószínűbb. Mérsékelt felfrissülést hoz a hajnal.

Pénteken is folytatódik a meleg, fülledt, nyaralóidő. Ismét a délelőtti időszakban lesz zavartalanabb a napsütés, míg a délután folyamán változó erősségű, de alapvetően gyenge vagy mérsékelt fátyol és gomolyfelhősödés adhat helyenként árnyékot. Kis eséllyel, elenyésző területen, az Alpokalja térségében kialakulhat futó, jelentéktelen záporeső, de lényegében országszerte csapadékmentesen telik a nap. Jellemzően gyenge, olykor mérsékelt ÉKK-i irányú légmozgás várható. Éjszaka lecsökken a délutáni mérsékelt felhőzet, kitisztul az ég, csillagfényes, eseménytelen idő következik mérsékelt erősségű felfrissüléssel a hajnali órákra.

Hétvége

A hónap utolsó két napján lényegi változás nem lesz térségünk időjárásában. Marad az évszakos átlagnál jóval melegebb idő. Többségében 30 fok felett, de 35 fok alatt várhatóak a délutáni maximum hőmérsékletek. A hajnalok várhatóan mérsékelt felfrissülést hoznak, így elviselhetőbb lehet a meleg. Napsütéses, nyaraló idő lesz időnkénti gyenge vagy mérsékelt felhősödésekkel. Számottevő csapadék sehol sem valószínű, legfeljebb csak elvétve fordulhat elő egy-egy futó záporeső, esetleg zivatargóc a késő délutáni, esti, éjszakai órákban.

Általában mérsékelt lesz a légmozgás, de időről-időre felélénkülhet az É-ias szél.

 A meteorológiai ősz kezdete, azaz a jövő hét első napjai sem ígérnek változást, sőt egyelőre a hét második felében sem látszik esély számottevő lehűlésre vagy jelentősebb csapadék érkezésére.

(EUMET)

Ezeket olvasta már?

ősz

Szerző