Connect with us

Bulvár

Évszakváltás kapujában

évszak
Megosztás

Igen, alighanem megérkezett az évszakváltás amire már hetek óta vártál, de azért ne örülj korán, mert mindez csak lassan lépésről, lépésre valósul meg. 

Pénteken árnyalatnyit tovább mérséklődik a hőség,

és előreláthatólag a nap is kevesebbet süt az elmúlt napokhoz képest. Reggel, kora délelőtt, a délnyugati, nyugati országrészben kialakulhat zápor, zivatargóc, de összességében csak kevés helyen hullik csapadék. Késő délelőttől csökken a csapadékhajlam, illetve a változó erősségű, szakadozott felhősáv délnyugat felől fokozatosan északkelet felé keresztezi az országot. Időszakos felhősödésekkel lehet számolni a nap folyamán. Késő délutánra növekszik a légköri labilitás, azaz nagyobb eséllyel alakulhat ki helyi zápor, zivatargóc. A déli, délnyugati és a középső országrészben látszik elsősorban esély lokális csapadékra.

Tartós, áztató eső érkezése egyelőre nem várható. Általában gyenge, mérsékelt légmozgás a valószínű. Zivatarok környezetében erősödhet fel a szél. Késő estére csökken a csapadékhajlam.

Éjszaka gyengén felhős, csillagfényes égbolt lesz ismét a jellemző. Délkeleten lehet még egy-két kis körzetet érintő zápor, zivatargóc. Itt-ott átmenetileg felélénkülhet a szél.

Egyelőre  semmi sem biztos

A hétvégén jelentős változás még nem tud bekövetkezni a légköri helyzetben, a nyugat felől érkező frontok egyelőre megtorpannak a Kárpát-medence határánál.

Alapvetően napsütéses, nyári meleg időre lehet készülni, de változó erősségű gomolyfelhőzet adhat időszakos árnyékot. Időről-időre felélénkül a KDK-i szél.

Szombaton hajnalban, majd a késő délutáni órákban látszik esély egy-két helyi zápor, zivatargóc előfordulására, de csak kevés helyet érint csapadék.

Vasárnap, évszaváltás ide-oda napközben sem látszik még esély komolyabb esőre, de az esti, éjszakai időszakban, a nyugati országrészben jelentősen megnövekedhet a légköri labilitás. Erőteljesebb felhőképződéssel és szórványosan, de nagyobb számban kialakuló záporokkal, illetve zivatarok esélyével lehet számolni. Keleten marad a nyugodt, fülledt idő, mérsékeltebb felhősödéssel.

A jövő héten

Várhatóan leépül a térségünket hetek óta uraló anticiklon, ami teret adhat egy nyugatról érkező mediterrán ciklonnak, illetve vele a nedvesebb, hidegebb légtömeg beáramlásának.

Hétfőn – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – a nyugati országrészben borongós, esőkkel, zivatarokkal tarkított időre van kilátás jelentősen visszaeső hőmérséklettel. A keleti térségben még inkább csak erőteljesebb felhősödés a valószínűbb számottevő csapadék nélkül. A hőmérséklet is csak pár fokot csökken az előző naphoz képest.

Kedden tovább terjeszkedhet a lehűlést és esőket hozó ciklon kelet felé. Országszerte visszaeshet a hőmérséklet. A csapadék eloszlása még nagyon bizonytalan, de kiadósabb eső érkezésének is megvan az esélye. Tartósabb csapadék esetén kifejezetten hűvös lehet a délután.

Szerdán várhatóan kelet felé tovább mozog a csapadékot és lehűlést hozó felhőzet. Mögötte, nyugat felől egyre többfelé kisüthet a nap, miközben keleten még szórványosan lehetnek záporok. Marad a mérsékeltebb, évszakos átlag körüli hőmérséklet.

(EUMET a friss évszakról)

Ezeket olvasta már?

évszak,

Szerző