Connect with us

Kultúra

Tony Curtis nemzetközi filmfesztivál Mátészalkán

Tony Curtis
Megosztás

Véget ért a Tony Curtis Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet a Magyar Hollywood tanács, Mátészalka Város Önkormányzata és az Origo Film Group Zrt rendezett meg szeptember 19-21. között Mátészalkán.

Mátészalka „filmváros”

A fesztiválra 17 országból nevezett filmek közül 33 került a Szász Attila vezette zsűri döntése szerint a finalista kategóriába. A filmeket teltházas vetítéseken tekinthette meg a közönség. A fesztivál díszvendége Jill Curtis-Weber, a legendás hollywoodi színész özvegye volt.

Tony Curtis szülei mátészalkaiak voltak, így a fesztivál helyszíne szimbolikus volt. Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke örömének adott hangot, hogy a fesztivál ennyi látogatót vonzott, a kisváros kulturális életét felbolydította.

A helyi fesztiválszervezés hagyománnyá kezd válni – mondta. Dr. Fekszi Mártával, az Origo Filmgroup cégvezetőjével együtt bejelentette, hogy 2025-ben, a színész születésének 100. évfordulóján ismét nagy fesztivált rendeznek. Hanusi Péter polgármestert büszkeséggel töltötte el, hogy városa immár nemzetközi szinten is helyt áll a filmes világban. Ez a fesztivál bizonyította, hogy a városnak helye van a nemzetközi filmes térképen.

Díjak és díjazottak

A fesztiválon a Hat hét, Szakonyi Noémi Veronika filmje kapta a legjobb játékfilm fődíjat. Dér Asia filmje, a Nem halok meg a legjobb dokumentumfilm, Jakab Edit Szarvasbőgése a legjobb rövid dokumentumfilm, Mo Harawe Meglátogatnak-e a szüleim a legjobb rövidfilm díját kapta.

Tony Curtis Bernard Schwartz néven született; 1925. június 3. – 2010. szeptember 29. amerikai színész, hat évtizeden átívelő karrierje, népszerűsége csúcspontja az 1950-es  és az 1960-as évek eleje. Több mint 100 filmben játszott, műfajok széles skáláját felölelő szerepekben. Későbbi éveiben Curtis számos televíziósfilmben és sorozatban is szerepelt, ezek közül a legsikeresebb talán a Roger Moore-al együtt jegyzett „Minden lében két kanál” című.

Ezeket olvasta már?

Toni Curtis

 

Szerző