Connect with us

Budapesti hétköznapok

Vasárnap, a Kávé világnapja – Baristák Magyaroroszágon

kávé
Megosztás

Ha rajong a jó kávéért ki ne hagyja! Egész napos, korlátlan kávékóstolással, kávékoktélokkal, versenyekkel, programokkal, gépekkel és eszközökkel, valamint otthonra is megvásárolható csúcskávékkal várja a vendégeket A Kávé Napja vasárnap az Akvárium Klubban.

Irány a belváros

Magyarországon tizenkettedik alkalommal ünnepelik a kávé világnapját, esemény, melynek keretében a közönség hazai pörkölőkkel, nemzetközi kávéforgalmazókkal, gép-kereskedőkkel és baristákkal egyaránt találkozhat .

A nedü rajongói kiváló minőségű, különlegességeket óstolhatnak a kiállítók asztalainál; a hazai Michelin-csillagos éttermek kávés partnerei közül többen is jelen lesznek a rendezvényen. Csúcsminőségű arabica fajtákból korlátlanul kóstolhatók egész nap a különböző kávéitalok, melyek akár egy autó árával vetekedő professzionális kávégépeken készülnek.

Versenyből idén sem lesz hiány

A színpadi programokat követve a közönség rengeteg információt gyűjthet a „feketeleves” világából, miközben felfedezi az ízléséhez passzoló termékeket az erősebb koffeinbombáktól a lágy pörkölésű, citrusos afrikai magashegyi kávékig – áll a közleményben.

Versenyből idén sem lesz hiány, hiszen egyrészt profi és amatőr tejhaböntő-baristák mérik össze tudásukat a dobókockás Latte Art Throwdown pénzdíjas bajnokságon, a közönséget pedig a Push for Change kapszulanyomó-versennyel várja a Samurai Shoelace.

Akik kísérőjegyet váltanak a zártkörű kóstolókra, csúcsminőségű afrikai kapszulakollekciót, sőt a fekete nedühöz illő rumokat és rumkoktélokat is kipróbálhatnak. Apró Franciska ruandai tételekből tart kóstolót, Varga Marianna teaszakértő pedig tea cupping kíséretében mutatja be Tea a kertemben című könyvét.

Baristák Magyaroroszágon

Magyarországon már több mint száz éve is dolgoztak baristák, csak akkor még kávépincéreknek hívták őket. Kifejezetten nagy tiszteletű szakmának számított ez akkoriban. Az 1900-as évek elején még külön kávéspincér-szakképző is indult. Több évig kellett tanulni ezt a szakmát, ahol a felsőfokú végzettséget csak Bécsben lehetett megszerezni. A szakma külföldi fellendülése miatt ma már nálunk is elterjedt a barista kifejezés, és egyre inkább visszatér a régi kávéházi hangulat a kávézókba. A barista szakmát most már nem szakképzőkben, hanem vendéglátós tanfolyamokon lehet elsajátítani. A kávézás szeretete és tisztelete olyan szintre emelte Magyarországon is a szakmát, hogy 2003 óta hazánk is részt vesz a nemzetközi barista versenyeken.

A rendezvény részletes programja a www.kavenapja.hu linken érhető el.

Kapcsolódó

kávé

Szerző