Connect with us

Budapesti hétköznapok

Egy napja indult el a budapesti ügyeleti rend, de máris kiderült, hogy a „torka véres”

Egy napja indult el a budapesti ügyeleti rend, de máris kiderült, hogy a "torka véres"
Megosztás

Október 1-től Budapesten is elindult a vidéken már működő új ügyeleti rendszert, amelynek lényege, hogy hétköznap délután 4 után másnap reggel 8-ig néhány kijelölt ügyeleti helyen lehet orvoshoz fordulni. 

Rögtön az első napon….

Kunetz doktor közösségi oldalán számolt be az első, akár életet követelő hibáról:

„Két órája sem indult még el a Budapesti nagy ügylete átalakítás máris megjelentek a rendszerhibára jellemző problémák.

Ezt az üzenetet a privát messengerére kapta egy ismeretlentől az az orvos, akinek a beteg a praxisában van.

A történet háttere valószínűleg az, hogy a beteg felhívta az ügyletet, vagy a mentőket, aki elfelejtették a beteg lakcímét megkérdezni, holott ez az aktus ugye a protokoll alapvető pontja kellene, hogy legyen.

De azért is nehezen érthető, mert a mentők rendszerében még a letiltott számok is láthatóak, így

valószínűleg a frissen sem kiképzett, vagy már régóta alkalmatlan, esetleg a teljesen kizsákmányolt hullafáradt munkavállaló, pont ezt az alapvető információt felejtette el rögzíteni.

Természetesen a betegadatokat így még az OMSZ-ot emlegető felhívásra sem adta ki a szabadidejét töltő orvos, hiszen ez törvénytelen. Azt nem tudjuk, hogy ez a történet hogyan végződött, kapott -e időben segítséget a beteg, vagy nem.

Mindenesetre abban egészen biztos vagyok, hogy a teljes rendszerhibát bemutató történet felelőse nem az egotól duzzadó, de tudásban szűkölködő államtitkár és annak stábja lesz, beleértve a lovagkeresztes Csató Gábor OMSZ főigazgatót is, hanem az aki ezzel az üzenettel próbálta megoldani azt a rendszerhibát, ami az egészben kódolva van.”

A kommentekből….

„És ez csak az első nap, még abból sem az egész. 🙁 Mi lesz még itt??? 😡😡😡 Adott esetben az ember életben maradása lutri lett.”

„…és ne felejtsük ki Ègert sem mint főigazgatói tanácsadót …. legalábbis múltkor mèg az is volt……”

„Jó lesz az! 🤔😏😩Csak nehogy igénybe kelljen venni!”

„Orosz rulett. ”

Emlékeztetőül….

A 1830-as számot hívva a mentőszolgálat szakembere felméri a beteg állapotát, telefonos tanácsadást nyújt, ellátóhelyre irányítja, kiküldi az ügyeletes orvost vagy szükség esetén a mentőt. Életveszély esetén továbbra is a 112-t kell hívni. Az ügyeleti helyszínek száma is korlátozott lesz (a 15 helyszínen 28 felnőtt- és három gyerekellátóhely lesz). Erről is közzétették már a pontos listát. A táblázatban sárgával jelölt helyek a gyerekorvosi ügyeletet jelzik.

Fotó: Országos Mentőszolgálat

Szerző