Connect with us

Kerítésen innen

Berlin nem hátrál, hiába toporzékol Szijjártó Péter

berlin, szijjártó péter,
Megosztás

Vitáinkat felvállaljuk – tette világossá a Népszavának a berlini külügy, hogy a magyar tiltakozás ellenére fenntartják az Orbán-kormányt érintő kritikákat. A nagykövetet nem fogják visszahívni.

Szijjártó Péter dühöng

Annalena Baerbock német külügyminiszter tárcája szerint budapesti nagykövetük szerdai beszédében semmi olyan nem hangzott el, amit korábban ne róttak volna fel a magyar kormánynak. Szijjártó Péter mégis úgy tett, mint aki meglepődik
„Nézeteltéréseinket nyíltan fel tudjuk vállalni” – így fogalmazott a portál kérdésére a német külügyminisztérium pénteken, vagyis szokatlan nyíltsággal áll bele a tárca a Berlin és Budapest közötti, mint súlyosabbnak mutatkozó konfliktusba. A német diplomácia eltökéltségét jelzi az is, hogy a tárca világossá tette: budapesti nagykövetük – Szijjártó Péter felháborodását kiváltó – szerdai beszédében semmi olyan nem hangzott el, amit korábban ne róttak volna fel a magyar kormánynak. Közben Annalena Baerbock német külügyminiszter párttársa, az EP-képviselő Daniel Freund a Népszavának nyilatkozva sértésnek nevezte, hogy Szijjártó Péter bekérette a német nagykövetet.

Orbán Balázs a gyúanyag

Mint emlékezetes, nem csak bel-, hanem külpolitikai következményei is lettek a kormányfő politikai igazgatója nagy visszhangot kiváltó kijelentéseinek. Orbán Balázs többek között arról beszélt, hogy az orosz támadás alatt álló Ukrajna elnöke felelőtlenül „belevitte egy háborús védekezésbe az országát.” Szerinte ’56 tapasztalatai alapján „mi valószínűleg nem csináltuk volna” ezt, a nagyon értékes magyar életeket „nem lehet csak úgy odadobni mások elé.” Vagyis arra utalt, nem védekezne egy esetleges orosz támadás esetén.

Kemény válasz

Kijelentése nyomán a német és a francia nagykövet szóbeli diplomáciai jegyzéket, demarsot fogalmazott meg. Julia Gross német és Jonathan Lacôte francia nagykövet úgy fogalmazott:

„Ha Magyarország NATO-tagállamként valóban így áll a közös védelem kérdéséhez, az a katonai szövetség szellemiségével is ellentétes és sértő a többi tagra nézve”.

Julia Gross német nagykövet szerda este, Budapesten egy beszédében élesen bírálta a kormányt, amiért aztán csütörtökön berendelte őt a tiltakozó Szijjártó Péter.

Mint a berlini tárca kifejtette

Mindezek után kereste meg a Népszava a német külügyminisztériumot. Mint a berlini tárca kifejtette, a magyarországi német nagykövet szerdai beszédében „hangot adott a Németország és Magyarország közötti jól ismert nézetkülönbségeknek”, amelyekről a német kormány már többször is közvetlenül beszélt a magyar kormánnyal, például Ukrajna támogatásáról az Oroszország által elindított háborúban. Mint a tárca megjegyezte, ez volt a témája a német nagykövet és a magyar külügyminisztérium csütörtöki megbeszélésének is. Arra a kérdésükre, hogy a német külügyminisztérium válaszként bekéreti-e a Berlinbe akkreditált magyar külképviselet-vezetőt, azt felelték: nem tervezik ezt.

Daniel Freund zöldpárti európai parlamenti képviselő lapunknak elmondta: Orbán Balázs azt mondta ki, amit a magyar kormány képvisel. „Ezért a főnöke leszidta őt. Ismét azt látjuk, hogy Orbán Viktor politikája és propagandája nem fér össze” – hangoztatta . Daniel Freund sértésnek nevezte, hogy a magyar külügyminiszter bekérette Julia Grosst.

A teljes cikk itt!

Előzmény

berlin, szijjártó, péter

Szerző