Connect with us

Bulvár

Időjárás, ez vár ránk a jövő héten

időjárás
Megosztás

A jövő héten kellemesebb időben lehet részünk. Az időjárás kicsit megnyugszik és végre némi igazi őszre is hasonlít majd a mit a meteorológia ígér. 

A mai nap azonban…

Vasárnap reggel még zömmel szürke, felhős, foltokban párás idővel indul a nap. A felhőzetből elszórtan szitáló, szemerkélő eső is előfordul. A délelőtt folyamán országszerte vékonyodik, itt-ott fel is szakadozik a felhőtakaró, kisüt a nap. A déli órákra már többségében szakadozott, elvékonyodott felhőzet melletti szűrt, változó napsütés a valószínűbb, de elszórtan újra és újra vastagodhat a felhőtakaró. A napsütés, melegedés hatására gomolyfelhősödés is kezdődhet, melyből elvétve záporeső is kialakulhat a délután folyamán. Utóbbira északkeleten látszik a legtöbb esély. A légmozgás, gyenge és változó irányú marad a nap folyamán. A hőmérséklet kellemes, az évszaknak megfelelő tartományba emelkedik. Ismét délkeleten lesz melegebb, északon, északnyugaton hűvösebb. Éjszaka tisztuló, csillagfényes égbolt látszik valószínűbbnek, miközben sokfelé képződet párásság, ködfoltok. Sokfelé hűl 10 fok alá a levegő, a szélvédett fagyzugokban 5 fok körüli értékek is előfordulhatnak.

Jövő hét

Hétfőre frontmentes, nyugodt, őszi időjárási helyzet alakul ki. A hajnali párásság, illetve az abból kialakuló délelőtti rétegfelhőzet eloszlásának időtartama bizonytalan, de több-kevesebb napsütés országszerte valószínű. Kellemes hőmérsékletű időre van kilátás. Napközben kissé élénkülhet a DDNY-i légmozgás, ami gyorsítja a felhőzet eloszlását, illetve enyhe légtömeget szállít az országba. Éjszaka csillagfényes, nyugodt, kissé párásodó idő következik. Hideg időre kell készülni, többségében 10 fok köré, illetve az alá hűl a levegő. A Dunántúl északnyugati, nyugati felén tovább élénkül, már erős lökések is kísérhetik a D-i szelet, így abban a térségben nem lesz jellemző a párásság és a hajnal is enyhébb lesz.

Kedden tovább élénkülhet, nyugaton meg is erősödhet a D-i szél, mellyel további enyhülésre nyílik esély. A hajnali párásság gyorsan eloszlik, napos-fátyolfelhős idő ígérkezik. Az északkeleti határmegyék felett lehet délelőtt makacsabb felhőzet. Csapadék nem várható.

Szerdára – növekvő előrejelzési bizonytalansággal, de – változékonyabb időjárású napra van kilátás, egy hazánktól NYDNY-ra elhelyezkedő mediterrán ciklonnak köszönhetően. A ciklon mozgása továbbra is bizonytalanul előrejelezhető. Most az látszik valószínűbbnek, hogy megtorpanva elsősorban az ország nyugati felén okoz elszórtan esőket, borongósabb időjárást, míg keleten mérsékeltebb felhősödések mellett kevéssé valószínű csapadék, illetve maradhat az enyhe idő.

Csütörtökön is térségünkben maradhat a ciklon, illetve annak hullámzó frontrendszere és az általa okozott bizonytalanul előrejelezhető, változékony időjárás. Előreláthatólag a ciklon csapadékmezője valamikor a nap folyamán keresztezi az országot szórványos, de hevesebb záporok, zivatargócok esélyével.

Péntekre egyelőre a ciklon mögötti javuló időjárás kialakulása a valószínűbb ÉNY-ira forduló széllel, csökkenő felhőzettel, naposra forduló idővel.

(EUMET)

Kapcsolódó

időjárás,

Szerző