Connect with us

Kerítésen innen

Mi lesz most a „madárral”? – Szélsőjobb összefogás október 23-án a XII. kerületi turulért

turul
Megosztás

Annal idején a fideszes Mityán György polgármestersége idején került a XII. kerület fontos közterére egy turul szobor, ami azóta is elkeseredett viták kereszttüzében ál, pedig már-már tragikomikus módon, többször is átcímkézték. A választási kampányba a „madár elröptetését” ígérte a Kutyák későbbi győztes polgármestere, Kovács Gergő.

Pokorni, a tesze-tosza

A kerület volt polgármestere, Pokorni Zoltán regnálása alatt szinte végig folyamatosan menekülő útvonalat biztosított a turulnak. Még akkor sem szánta el magát valódi cselekvésre, amikor kiderült, hogy jó pár nyilas gyilkosnak, így az ő nagyapjának neve is fel került a hősök közé, ekkor a felirat ugyan ment, de a madár maradt. Így jutottunk el az idei választási kampányig.

Új szelek

„Nem fog ott maradni a Turul-szobor. Nagyon sok embert bánt.”

Ezt Kovács Gergő, a Kutyapárt elnöke nyilatkozta a Partizánnak június 9-én a választás éjszakáján, miután már eldőlt, hogy ő nyerte a XII. kerületi polgármester-választást. Majd a Partizán stúdiójában ismét megerősítette a szándékát. Kovács szerint nem azzal van a baj, hogy egy turul áll a kerületben, hanem, hogy a XII. kerületben működött az egyik legkegyetlenebb nyilas szervezet a második világháború idején. Attól a helytől nem messze, ahol most a szobor áll, volt a nyilasok központja.

„Konkrétan nácik nevét sikerült felírni erre a szoborra. Ki van találva, van erre egy hely, úgy hívják, hogy Szoborpark. Oda fog kerülni”

– fogalmazott Kovács.

A szélsőjobb példátlan összefogása

Október 23-át, az ’56-os forradalom ünnepét választotta a Mi Hazánk, hogy több szélsőjobbos szervezettel közösen a szobornál demonstráljon annak megmaradásáért.

17 hazafias szervezet eddig nem látott összefogásával tartunk erődemonstrációt a hegyvidéki turulszobor védelmében október 23-án 15 órától

– tette közzé X-oldalán Novák Előd, az esemény főszervezője.

Előzmény

turul

Szerző