Connect with us

Bulvár

Kolbászfesztivál Orbán nélkül?

kolbászfesztivál,
Megosztás

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált, azt, ami néhány éve még elképzelhetetlen volt Orbán Viktor miniszterelnök tevékeny látogatása nélkül. Az, hogy az idén feltűnik-e és ha igen, tölt-e, egyelőre titok.

Mindenki tölt, még az is aki nem?

A szervezők közölték, a fesztivál célul tűzi ki a hagyományok őrzését, tartanak disznótoros bemutatókat, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg – és próbálhatják ki – a hagyományos disznóvágás és kolbászkészítés titkait. Az eseményt a néptáncbemutatók is színesítik. A fesztivál része a kézműves termékek vására, ahol helyi és országos mesterek különleges kézműves termékeit lehet megvásárolni. Nem maradhatnak el a mezőgazdasági kiállítások sem, ahol a látogatók megismerhetik a helyi termelők friss áruit és betekintést nyerhetnek a térség agráréletébe – a hagyományos gazdálkodási módszerektől a modern innovációkig.

A négynapos rendezvénysorozat központi részét jelentik a kolbásztöltő versenyek. Csütörtökön az óvodások és általános iskolások mellett különleges jelmezekbe öltözött motoros csapatok veszik kezükbe a kolbásztöltőt. Pénteken a középiskolások és egyetemisták versenyeznek a legjobb kolbászkészítő címért. A szombati nap a nemzetközi csapatoké: a Nemzetközi Kolbászgyúró Versenyen számos ország képviselői vesznek részt. Vasárnap lesz a mangalica kolbászgyúró verseny és a töltöttkáposzta-főző verseny.

Nemzetközi szárazkolbász verseny

A fesztivál legrangosabb próbatétele, a nemzetközi szárazkolbász verseny már lezajlott, csaknem 80 nevező közül választotta ki a zsűri – Barna Ádám mezőberényi származású, Michelin-csillagos séf elnöklete mellett – a győztest: a gádorosi, 24 éves Kocsis Márkot. A fiatal hentes elmondta, a sertés vakbélbe töltött kolbászt tavaly november végén készítette; sok idő kell, hogy egy ennyire vastag kolbászban összeérjenek az ízek. Feléjük kispálanyjának, dorának, Csabán dorkának hívják – osztotta meg. A díjat a fesztivál nyitónapján adják át.

Kísérő események

Az esti koncerteket Szikora Róbert és az R-GO; Korda György és Balázs Klári; a Valmar; a Bagossy Brothers Company és a Parno Graszt adja. Rajtuk kívül fellép mások mellett Desh; a rapper T. Danny; az olasz slágereket előadó Al Bano és a Bohemian Betyars.

A nyitónapon ingyenes a belépés a fesztiválra. A belépődíjas rendezvény -három napos bérlet elővételben 14.900.-, később 17.000.- forint- részletes programja a www.csabaikolbaszfesztival.hu oldalon tekinthető meg.

(MTI)

Ezeket olvasta már?

kolbászfesztivál

Szerző