Connect with us

Kerítésen innen

Dr. Kunetz bűncselekményt kiáltott

Dr. Kunetz bűncselekményt kiáltott
Megosztás

Emlékeznek még arra, hogy május elején a Bors közölt egy, az Országos Mentőszolgálattól származó jegyzőkönyv-részletet arról az esetről, amikor Varga Judit gyógyszermérgezés gyanúja miatt mentőt hívott akkori férjéhez, Magyar Péterhez?

Ki a „mélytorok”?

Az akkori igazságügyi miniszter még márciusban, nem sokkal a kegyelmi ügy kirobbanása után nyilatkozott a Frizbiben az incidensről:

„Ott volt egy ilyen xanaxos levél úgy, hogy már csak egy darab volt a tízes levélben, nem tudtam, hogy csak egyet vett be, vagy 9-et, vagy 8-at”.

Májusban az OMSZ még azt közölte,

„az adatkezelés szabályosságának ellenőrzése céljából” indult vizsgálat.

Az RTL Híradójának kérdésére az OMSZ most azt közölte:

a vizsgálat lezárult és a Bors által közölt információk kapcsán dolgozóik körében nem azonosítottak személyiségi jogsértésért vagy adatvédelmi szabályok megsértéséért felelős személyt.

Az RTL Híradójának péntek esti riportjában megkérdezték Magyar Pétert is a vizsgálat eredményéről. A Tisza Párt elnöke azt mondta,

a Mentőszolgálat nem mond igazat és szerinte pontosan lehet tudni, ki szivárogtatott a sajtónak, mert másodpercre pontosan vissza lehet nézni, ki milyen kóddal lépett be, hogy letöltse az adatlapot.

Magyar Péter hónapokkal ezelőtt feljelentette az OMSZ-t és a Borsot is, úgy tudja, nyomozás is indult. Azóta viszont

hiába kérte, nem tájékoztatták annak állásáról

– számolt be a politikus az RTL-nek, amely megkereste a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét is, aki májusban még azt mondta,

mérlegelik, hogy vizsgálják-e az ügyet.

Péterfalvi Attila az RTL kérdésére elismerte, hogy indult egy vizsgálat, amelynek várhatóan két hét múlva lesz eredménye.

„…bűncselekmény…”?

Korábban Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő úgy nyilatkozott,

bűncselekmény, hogy nyilvánosságra került az egészségügyi dokumentum, azt pedig a kormányinfón kérdésre válaszolva a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely is elismerte, hogy jogsértés történt.

Magyar Péterrel kapcsolatban nem ez az egyetlen alkalom, hogy szenzitív adatok kerültek a kormánysajtóhoz. Szeptemberben a Magyar Nemzet közölt különösen védett, szenzitív egészségügyi információkat a Tisza Párt elnökéről és édesanyjáról – az Országos Bírósági Hivatal volt elnökhelyetteséről –, illetve nagyszüleiről: a lap nyilvánosságra hozta, hányszor vettek igénybe kórházi ellátást az elmúlt években az intézmény úgynevezett speciális rendeltetésű centrumában (src). A kormány ekkor azt mondta,

„Magyar Péter közszereplővé vált, viselnie kell a nyilvánosságot akkor is, ha az neki kellemetlen”.

Dr. Kunetz olvasata

„Csaknem öt hónappal Magyar Péter szigorúan védett személyes és egészségügyi adatainak kiszivárogtatása után az Országos Mentőszolgálat természetesen nem találta meg azt, hogy hogyan tudtak ezek az adatok a rendszeréből kikerülni.

„nem azonosítottak személyiségi jogsértésért vagy adatvédelmi szabályok megsértéséért felelős személyt”.

– a hírt az RTL Híradó osztotta meg.

Ezen szigorúan védett személyes és egészségügyi adatok, mint ismeretes csak az Országos Mentőszolgálat adatbázisából kerülhetett ki, hiszen a propaganda szennylapoknak kiadott jegyzőkönyvben szereplő egyes adatok az Országos Mentőszolgálatnál keletkeznek, és tárolódnak, azok az EESZT rendszeréből tölthetőek le, és ott nem tárolódnak.

A esetet követő kormányinfón Gulyás Gergely miniszter is elismerte, hogy jogsértés történt, ezen adatok kiszivárogtatása kapcsán.

Ez a jogsértés jelenesetben bűncselekmény és ennek felelősét annak ellenére nem találja az Országos Mentőszolgálat, hogy az informatikai rendszere kötelező jelleggel lohol, azaz rögzít minden belépést és adat letöltést. Tehát tökéletesen vissza lehet azt követni, hogy kinek a számítógépén és mikor kérték le Magyar Péter adatait, így azt is, hogy a bűncselekményt melyik számítógépen és mikor követték el.”

„Természetesen az elképzelhető, hogy valaki más számítógépén töltötte le az adatokat, másnak a belépési kódját használva, de ekkor is igen erősen felmerül az szigorúan védett egészségügyi informatikai rendszer biztonságának hatékonysága.

Márpedig az Országos Mentőszolgálat főigazgatója egy személyben felelős a az információbiztonságért, hiszen a Mentőszolgálat Szervezési és Működési Szabályzata szerint a főigazgató főbb vezetési és irányítási feladatai között szerepel az, hogy „gondoskodik a minősített adatok védelméről és az információ biztonságról”.

Jelen esetben ez egészen biztosan nem történt meg, így Csató Gábor főigazgatót azonnal el kell bocsátani, Tisztikereszttel való kitüntetésére való tekintet nélkül.

Csató Gábor főigazgató a fentiek alapján nem tudja ellátni az SZMSZ-ben rögzített feladatát, így alkalmatlan a főigazgatói pozíció betöltésére.”

Vági Márton, ma Máltán élő újságíró szerint….

„Az Országos Mentőszolgálat nem találta meg, hogy ki szivárogtatta ki Magyar Péter mentős jegyzőkönyvét. – írja a 444.

A helyzet az, hogy egy reménybeli 2026-os rendszerváltás után emberek ezreit kell azonnali hatállyal kirúgni (és aki érintett elszámoltatni), többek között az Országos Mentőszolgálat vezetőségét, de mondhatnám a modellváltásra szavazott egyetemek dékánjait, rektorait, a közhivatalok vezetőit, mindenkit, aki aktívan kiszolgálja ezt a rendszert. Mindegyikőjüknek repülnie kell, aztáná lehet majd állást keresni a Tescoban vagy a Mekiben, ha egyáltalán.

Alig várom, hogy egy modellváltásra szavazott csinovnyik adja majd oda a hambi menümet, miközben a háttérben az OMSZ jelenlegi vezetőségének egyik tagja – aki a fenti botrányért felelős – mosson fel a mosdóban.

Olyan rendszerváltásra van szükség, olyan példátlan büntetésekre, ami a következő generáció kedvét is elveszi attól, hogy kiszolgáljon egy alávaló autokráciát. Az pedig, hogy a Fidesz-KDNP politikusainak egytől-egyig börtönbe kell vonulnia, a propagandistákkal kézen fogva természetesen a nulladik lépése ennek a rendszerváltásnak.”

Szerző